Vegetarisk Lasagne

Ett alternativ på vegetarisk lasagne inför höstens mys!

När hösten kommer kan det vara mysigt med varmare rätter och grytor. Lasagne är en klassiker som man aldrig tröttnar på, här kommer ett alternativ på vegetarisk lasagne att testa när höstmörkret kommer.

Du behöver:
6 lasagneplattor för två lager
1 zucchini för tre lager
4-5 dl riven ost
1 paket bönor av din favoritsort (jag hade butterbeans)
5-6 dl fint hackad vitkål
500g frusen soyafärs
2-3 msk japansk soya
2 klyftor vitlök
1 gul lök
Salt och peppar efter smak

Tomatsås:
1,5 dl rött matlagningsvin
1 halv färsk chili (det fungerar med torkad också)
2 paket krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
2-3 klyftor vitlök
1 halv kruka hackad färsk basilika
2-3 msk japansk soya
1-2 msk vit- eller rödvinsvinäger
Salt och peppar efter smak

Gör så här

Börja med att hyvla zucchinin med hjälp av en osthyvel, skivorna ska användas som ett substitut för delar av lasagneplattorna. Salta dem rikligt för att få ut vätskan. Lägg dem på en skärbräda eller tallrik tills vätskan runnit ur dem. Du kan även badda dem med lite hushållspapper för att få bort maximalt med vatten ur dem.

Fortsätt sedan med tomatsåsen, haka chili, vitlök och basilika. Blanda samman det med de övriga ingredienserna i en kastrull och låt den puttra i minst 15 minuter. Tillsätt bönorna på slutet.

Riv ost till lasagnen, hacka sedan lök och vitlök. Fräs soyafärsen tillsammans med lök, vitlök, salt, peppar och lite soya. Hacka vitkålen fint, och låt den steka med på slutet.

Varva lasangeplattor med tomatsås, soyafärsen och zucciniskivor. Toppa det hela med ost!

Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25–30 minuter eller tills den fått gyllenbrun färg och pastan är mjuk.

Servera förslagsvis med en grönsallad och eventuellt en yoghurtsås eller vinegrette.

Smaklig måltid!

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen