Mattips: Vegetarisk sommarsill

sill

Sommar och tid för traditioner, festligheter och mingel. Vi på Masesgården vill tipsa om vårt härliga recept på vegetarisk sill som passar fint till alla sommarens bufféer.

Auberginesill

4 personer

2 aubergine
1 tsk salt
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 morot
1 lök

Gör så här:
Skala auberginerna och skär i 1 cm breda skivor.
Lägg i ett durkslag och strö över saltet, låt vätska av i ca 1 timme.
Koka under tiden inläggningslagen.
Skala och skiva moroten och löken.
Blanda allt i en kastrull och låt koka upp.
Låt svalna.
Skär auberginen i lagom ”sill”bitar.
Lägg auberginbitarna i en bunke och häll över lagen.
Lägg något över som pressar ner så lagen täcker allt.

Låt stå kallt ca 2 dygn.

 

Här följer tre förlag på smaksättning.

1. Örtsill

2 dl fint hackade örter, t ex dill, persilja, salvia.
2 dl crème fraiche eller fet yoghurt 10%.
Salt och svartpeppar.

Gör så här:
Blanda samman allt och blanda med de färdiginlagda auberginebitarna.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Låt stå och dra minst 1 timme före servering.

2. Pepparrotssill

2 dl crème fraishe eller fet yoghurt 10%.
2 msk färskriven pepparrot.
1 citron.
0,5 dl finhackad dill.
Salt och svartpeppar.

Gör så här:
Riv skalet och pressa saften från halva citronen.
Blanda samman allt och blanda i de färdiginlagda auberginebitarna.
Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Vitlökssill

2 dl crème fraishe eller fet yoghurt 10%.
2 vitlöksklyftor.
0,5 dl hackad gräslök.
Salt och svartpeppar.

Gör så här:
Skala och pressa vitlöken och blanda med crème fraishe/yoghurt.
Blanda ner gräslök och de färdiginlagda auberginbitarna.
Smaka av med salt och peppar.

 

Lycka till!

Sill

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen