Har du druckit surkålsjuice?

Vår kära stamgäst Annie besöker Masesgården så ofta hon får möjlighet. Här på bloggen delar hon med sig av sina tankar kring en vistelse som bjöd på överraskning. 

Masesgården är stolta över sin laktovegetariska mat. Och jag håller med. Det som står på buffén är noga genomtänkt ur ett hälsoperspektiv. Först en matsked surkål, som innehåller mängder av nyttiga bakterier, sedan rårivet och råa grönsaker, bra arbetsmaterial för magen och för vikten. På andra sidan av bordet är det både godare och lite mer kalorier i maten, röror och sallader av olika slag. Avslutningsvis goda varmrätter.

Det som imponerar är att köket kan skapa så många olika goda rätter med grönsaker. Jag som har varit på Masesgården många gånger genom åren, måste säga att maten aldrig varit godare än nu. En annan sak som köket lyckas extremt bra med, är att matspillet från en dag, inte är mer än en ganska liten bunke. Av frukostens bär och frukter görs fruktjuice, som serveras på förmiddagen och blir det t ex gröt över, bakar dom bröd på det.

Men det är inte alltid dom lyckas. En gång passade jag på att fasta en vecka. Inte speciellt svårt, tyckte jag, ända fram till att de serverade juice gjord på surkål. Dock är det kanske så en del människor upplever det här med hälsohem – kruska, nyttig men i stort sett oätbar mat – och inte får man dricka kaffe heller. Jo, det får man. I nödfall. Jag fick kanonhuvudvärk vid ett tillfälle. ”Kaffeabstinens” sa receptionen och kom med en kopp nybryggt kaffe. De hade rätt, huvudvärken gick över.

Den bästa stunden på Masesgården är när det börjar ljusna ute och ett pass i varma, sköna poolen väntar. På stigarna från gårdens röda hus kommer badrockar ilande, på väg mot vattengympan. Belöningen står sedan uppdukad i matsalen, ett bord fyllt med bär, frukter, fröer och nötter. Och gröt naturligtvis.

/Annie

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen