Groddar med livskraft

Att grodda har vi människor gjort sedan urminnes tider. Kineserna har groddat i flera tusen år, de visste att groddar gav människor liv och kraft. I groddningsprocessen blir järn och mineraler lättare att ta upp i kroppen. Vitaminerna ökar och groddarna kryllar av livskraftiga enzymer. Så här odlar du dina egna groddar.

En dryg matsked alfalfafrön blir ungefär en burk färdiga groddar. Tycker du om groddar kan det vara en bra idé att grodda själv, du kan du också lita på kvaliteten.

Alfalfa, bockhornsklöver, mungbönor och linser är bra att grodda. Från torrt litet frö till färdig grodd tar det ungefär 3 – 5 dagar. Du kan också läsa om groddning på förpackningarna.

Så här groddar du:

Skaffa en groddburk (i hälsokostbutik). Eller ta en burk med finmaskigt tyg (typ gasväv eller myggnätstyg) och en gummisnodd.

Bred ut frön på en tallrik och rensa bort skadade och missfärgade frön.

Lägg 1 – 2 matskedar frön i burken och fäst tygbiten med gummisnodden över öppningen. Tygbiten fungerar som en sil.

Skölj fröna genom silen. Låt dem sedan ligga i blöt över natten.

Häll av blötläggningsvattnet (som är utmärkt att vattna krukväxter med).

Skölj fröna i rinnande vatten. Ställ burken upp och ned på lut i en skål eller i ett diskställ. Grodden utvecklas bäst i mörker och rumstemperatur. Lägg över en handduk.

Skölj groddarna väl, minst morgon och kväll, och låt dem rinna av. Efter 3 – 5 dagar är groddarna färdiga.

Ställ gärna fram groddarna i ljuset i fönstret några timmar så blir de vackert gröna.

Ät och njut. Groddar är färskvara som förvaras med de andra grönsakerna i svalen.

Lycka till!

Härliga groddar som gör gott.

   

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen