Att få gråta ut

Inspiratören och hälsoprofilen Malin Berghagen håller återkommande kurser i yoga på Masesgården. Nu gästar hon även vår blogg. Trevlig (och tänkvärd) läsning!


I november var jag på Masesgården i några dagar och som alltid har gården hållit om mig med sin kraft och sitt lugn. Jag älskar verkligen att åka dit men denna gång mer än någonsin. Förutom att jag drabbats av ryggskott igen så har jag sedan länge känt att min kropp längtat efter att byta skinn. Som om jag ville kliva ur ett skal som jag de senaste åren använt som något falskt skydd. Jag visste så fort jag kom dit att den rena maten, de stärkande grönsakerna och frukterna skulle rena min kropp och bygga upp den inifrån. Men jag visste också att yogan skulle läka mig och göra det möjligt att kliva ur mitt skal.

Tid för återhämtning

Jag har tagit långsamma promenader tillsammans med djupa andetag. Jag har mediterat och bastat. Allt för att på något sätt släppa taget om det som inte längre är det skydd jag behöver från sorger och rädslor. Svettats ut gifter och duschat kallt för att stänga porerna igen. Ätit 100% ren mat och på kvällen bara druckit en soppa till middag för att mina organ ska ha minimalt att arbeta med under kvällen och natten. När jag låter min kropp vila ger det så stor plats för återhämtning. Jag behövde det!

Värmande soppa

Örterna har renat mig inifrån och ut genom säkert fem koppar te om dagen. Och jag har även sett till att klyva en vitlök i små bitar och svalt för att slippa smaken i munnen men ändå få nyttigheten i magen och tarmarna. Jag har även undvikit laktos och gluten under dess dagar och en dag kom de … tårarna.

Skifta fokus

Inom buddhismen så säger dom att lidandet är en del av livet. Framför allt då vi eftersträvar att bli lyckliga genom andra och yttre saker. Våra begär och vår åtrå vill stilla våra hungriga sinnen och när vi inte får det vi begär eller längtar efter blir vi besvikna och ledsna. Men vi kan bli fria eller rättare sagt friare genom att ha förståelse för var våra behov och våra begär kommer ifrån. Och ju mer kunskap och ödmjukhet och medkänsla vi skaffar oss desto mindre lidande.

Buddhisterna pratar om den gyllene medelvägen och jag har full förståelse för den filosofin. Den handlar inte om någon Gud, för saknaden av en Gud och upplevelsen av frånvaro av kärlek i vårt liv skapar saknad och sorg. Den handlar snarare om att se sanningen i att vara människa och hur mycket lidande vi själva skapar genom allt vi vill ha för att bli lyckliga. Att i stället se vad vi har och känna tacksamhet för det. Många gånger upplever jag att ju mer tacksam jag är, desto lyckligare är jag. Men inte för att det jag saknar försvinner utan för att mitt fokus inte blir det som gör ont i min kropp eller i min själ utan fokus blir på det jag har och det jag känner lycka inför. Som en av mina seniorer sa som fått reda på att hans värk i kroppen var MS: Jag är inte en sjuk man som försöker bli frisk. Jag är en frisk man som har lite krämpor. Skifta fokus så blir du lyckligare tänker jag i mina lite mer grubblande stunder.

Ju mer kunskap och ödmjukhet och medkänsla vi skaffar oss desto mindre lidande.

 

Malin Berghagen

Malin Berghagen

Och ibland behöver man också bara få gråta ut. Släppa garden och sorgen till marken. Inget är så skönt som att få gråta ut när man verkligen behöver. Och det fick jag göra under mina dagar på Mases, bland annat efter Magnus Lindroths lugna yogapass. Tårarna forsade där i duschen efteråt och det var verkligen himmelskt skönt. Idag där jag sitter i Stockholm känns min kropp renare och min rygg mycket bättre. Så innerligt tacksam för det.

Längtar så tills vi ses igen Masesgården!
Tills dess ska jag försöka hålla upp din goda själ i allt jag gör.
Kram Malin

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen