Varför välja träningsresa i Sverige?

Dansaren och träningsprofilen Maria Bild håller återkommande kurser på Masesgården Hälsohem i Leksand. Här på bloggen delar hon med sig av sina upplevelser från gården.


Den här träningshelgen på Masesgården inleds på bästa tänkbara sätt: SOMA MOVE ute på trädäcket i full kvällssol. På slutet kommer myggen vilket bara förstärker känslan av att det fortfarande är sommar, trots att det har gått en vecka in i september.

Fredag

Det är en vacker morgon men lite kylig. Yogapasset hålls inomhus. Därefter åker jag i väg till Siljansnäs för att möta upp en grupp som är på konferens med temat lugn och ro. Jag kommer att hålla i en för dem avslutande aktivitet, ett fysiskt pass på samma tema. Vi håller till i en slänt där utsikten är magisk och morgonsolens strålar värmer oss. Det är så enkelt och ändå så underbart.

Utsikten från Björkberget i Siljansnäs

Väl tillbaka på Masesgården väntar ett taggat gäng som vill springa och gå. Jag går igenom en massa tekniktips och gruppen får prova. Våra 45 min flyger förbi och det är redan dags för lunch. Buffén står uppdukad som vanligt med en mängd härliga sallader och blandningar, bland annat en kikärtsgryta och en sallad på olika bönor. Alltid gott.

En liten del av den stora lunchbuffén som dukas fram varje dag på Masesgården. Alltid lika gott!

Efter lunch dansar vi samba/salsa ute på trädäcket och man kan tro att man är utomlands. Det är strålande sol och alldeles perfekt temperatur för träning, ca 20 grader. Efteråt pratar vi om träningsresor i Sverige kontra utomlands. Jag är ju en stor förespråkare av träningsresor i Sverige. Vi har så många vackra platser i det här landet, vårt gröna landskap där en skog eller ett fält kan ha hur många olika nyanser av grönt som helst. Jämför det med det karga bruna landskapet man möts av i medelhavsländerna till exempel.

Jag är en stor förespråkare av träningsresor i Sverige

Men folk vill ha solen och värmen! Men vill man verkligen det när man ska träna och röra på sig hela dagarna? Jag skulle vilja säga att man behöver lugnet och återhämtningen mellan passen och då finns det inget bättre än en lugn skogspromenad eller att bara vila med blicken fäst på ett vackert landskap. Kanske sitta utomhus och läsa en bok, det gör inget att man måste ha en filt om sig, det är till och med ganska mysigt. Du slipper klimatångest och tankar på det ohållbara i att resa tusentals mil för att intensivträna i en vecka. Jag hoppas att det kommer att vända.

Skönt att träna i Sverige, varför ska man resa utomlands för en träningsresa?

Pilates kl 16.30 och deltagarna känner sig lite frusna och vill gå in. Trots att energin i salen känns lite låg i början river vi av ett ordentligt pilatespass som bättrar på deltagarnas träningsvärk från dagen innan. Pilates är nytt för de flesta och det känns roligt att få introducera dem till en väldigt nyttig och bra träningsform. Många människor lider idag av diffusa ryggsmärtor och de kan bli hjälpta av den skonsamma bålträningen som pilates erbjuder.

En deltagare stannar kvar efter passet. Hon berättar för mig att hon inte har tränat på två år och är förvånad över hur mycket hon orkar vara med på under den här träningshelgen. Hon har inte missat ett enda träningspass de här dagarna! Hon menar att det är för att träningen är så rolig. Det är det bästa betyget man kan få som tränare, att deltagarna tycker att det är roligt. För det spelar ingen roll hur nyttigt och bra det är med rörelse – om man inte tycker att det är kul kommer man inte att fortsätta med det hemma.

Lördag

Jag vaknar tidigt. Det är ännu en vacker morgon. Höstluften är krispig och klar. Solen värmer. Jag går ner till Siljan och badar i det kalla vattnet. Det är magiskt vackert på väg ner.  Jag känner mig levande. En våg av tacksamhet sköljer över mig. Tacksamhet över att jag har ett jobb där jag får inspirera människor till bättre hälsa. Att jag får återkomma till den här platsen där lugn och ro erbjuds. Men också tacksamhet över att jag kan känna så här. Över att jag blir lycklig över en stund i solen, ett dopp i sjön, ett härligt möte med en människa. Många människor springer på idag, de har bråttom jämt och blicken är stadigt fäst på sin telefon. De missar det vackra runtomkring dem, i vardagen. Jag känner mig rik eftersom jag blir lycklig av så lite. För någon annan som inte har tid att stanna upp kanske det behövs mer för att hen ska känna lycka. När kände du dig lycklig senast? Identifiera de lyckliga stunderna i ditt liv och fundera på hur du kan skapa fler sådana stunder. Det är oftast inte så svårt som man tror men nyckeln är att då och då stanna upp och reflektera över sitt liv och vart man är på väg. Här och nu är det enda vi har, vi vet inte vad som kommer att hända imorgon eller nästa år. Lev ditt liv fullt ut!

SOMA SLOW inleder den här träningsdagen. En fantastiskt härlig klass med naturliga rörelser. Inga vikter eller redskap ändå utmanas styrka, balans, kroppskontroll och rörlighet.

En stund senare går vi ut på trädäcket som återigen badar i full sol. Deltagarna får släppa loss ordentligt i en FREEPOWER klass där fokus är på kondition och att ta plats. Influenser från kampsort varvas med mer yoga-liknande rörelser. Allt till lite suggestiv men energigivandemusik.

Härligt gäng!

På lördagar blir det alltid efterrätt efter lunchen och idag blir det blåbärspaj (utan socker) med vispgrädde, mums! Det behövs också fyllas på med extra energi om man ska orka vara med på de återstående passen idag: backträning, danspass bugg/jive och Elementary. Det sistnämnda passet är ett danspass som kan bli känslosamt för deltagarna om de verkligen ger sig hän. Minst en person kommer alltid fram efter passet och delger mig sin personliga upplevelse. Så även denna gång och jag får höra en historia från en ganska trasig själ. Det positiva är att hen nu känner sig stärkt av den här vistelsen, inte minst av träningen och full av tillförsikt inför framtiden.

Lördagskvällen avslutas nere vid Siljan med vedeldad bastu och bad i sjön. En kväll helt i min smak!

Kvällsdoppet!

Nu kommer det dröja ända till november tills jag kommer tillbaka till Masesgården igen, det känns lite för långt. Men jag fortsätter att blogga och dela med mig av mina tankar i vardagen. Var rädda om er!

Stor kram!
Maria

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen