Saffransgröt

Vintermånaderna är här och julen kryper allt närmare och närmare dörren. Det mörknar tidigare och vi myser i soffan med tända ljus. Årets mörka månader kännetecknas ofta av mer tid inomhus, en bok framför brasan eller en kopp te. Vi har alla våra egna små knep som förgyller de mörka månaderna om året. Idag kommer en variant på frukostgröt under julens högtid som lyser upp i vintermörkret!

För en person behöver du:
1dl havregryn
2dl mjölk eller annat substitut för mjölk (till exempel havremjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk)
linfrön, chiafrön och/eller psylliumfrön
salt
saffran efter smak

Topping:
Russin, kokos och/eller solrosfrön/mandlar/valnötter
Honung

Gör så här:
Koka samman alla ingredienserna (även mjölken) i ungefär 3–5 minuter tills du får den konsistensen du önskar. Det är godast att koka på spisen men det fungerar även med micro. Avsluta med att toppa med lite russin eller vad du själv tycker om.

Frukosten på Masesgården
På Masesgården är frukosten vegetarisk, som all mat som serveras hos oss. Till frukost serveras vanligen två sorters gröt – där ett alternativ är glutenfritt. För den som föredrar annat finns det även yoghurt, mjölk, olika sorters nötmjölk (till exempel sesam, valnöt, mandel, hasselnöt m.m.) Till detta serverar vi olika sorters frukt och bär, nötter, frön, müsli och torkade frukter.

I boken Masesgården – ett envist hälsohem vid Siljan finns andra alternativ på våra grötfrukostar, till exempel hirsgröt. Eller varför inte göra din egen chiasylt?

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen