Stress, vår tids folksjukdom

Stress, vår tids folksjukdom – men stress kan också vara bra för oss

På Masesgården vill vi främja de tre M:en – mat, motion och mental balans. Vi tror att om alla de tre benen är tillgodosedda, så är vi på god väg till att leva ett liv med bättre förutsättningar att må bra. Med en kropp som orkar anta utmaningar och som orkar leva med alla de krav som ställs på oss i livet, vardagen och samhället.

Skillnaden mellan positiv och negativ stress

”Vi arbetar för att tjäna pengar så vi ska hinna ta det lugnare” är något av ett känt begrepp. Sjukskrivningarna vad gäller stress och psykiska ohälsa ökar ständigt i samhället, men vi får inte glömma bort att det faktiskt finns positiv stress som också påverkar oss på ett bra sätt.

Exempel på positiv stress kan vara träning, hunger och/eller temperaturförändringar. Det som skiljer positivs stress från negativ är att den är kortvarig och inte konstant. Stress är inte farligt för oss om den inte är långvarig. Långvarig och konstant stress är däremot skadlig för kroppen och något vi bör ta på stort allvar.

Det är många faktorer som påverkar hur mottagliga eller känsliga vi är mot stress, oavsett om den har negativ eller positiv inverkan på oss. Stress uppstår inte enbart vid skyndsamma mornar, högt tempo och arbetsbelastning, den påverkas även av vad vi äter, hur vi rör på oss och hur vi prioriterar vår hälsa och återhämtning.

Det finns mycket vi kan göra för att motverka den negativa typen av stress. Genom att skapa utrymme för rörelse, näringsrik mat och återhämtning minimerar du risken att drabbas av långvarig stress. Mental träning och meditation är också något som hjälper många att hantera sin stress. På Masesgården får du verktyg för att leva ett mer balanserat liv.

Skribent Moa Harrysson

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen