Sommar, sol, skärmtid och socker

Maria Bild

Dansaren och träningsprofilen Maria Bild håller återkommande kurser på Masesgården Hälsohem i Leksand. Under en tid framöver delar Maria med sig av sina tankar här på bloggen. Häng med och låt dig inspireras!


Jag har haft en underbar sommar! Jag har som vanligt spenderat den på mitt underbara landställe på Ljusterö, i Stockholms skärgård. Och en sådan här sommar kan ju inte bli mer än fantastisk när man bor jättenära en brygga, har tillgång till båt och kan sitta ute på en altan och njuta av grillkvällar och ljumma sommarnätter. Varje morgon har jag startat dagen med ett glas vatten med äppelcidervinäger, korngräs och psylliumfrö i, precis som jag gör på Masesgården. Därefter morgonjogg eller promenad genom kohagen följt av ett morgondopp i havet. Bästa starten på dagen! Dagarna har fyllts av bad och båtturer, en och annan padelmatch och umgänge med familj och vänner.

Sommarmorgon

Underbar sommarmorgon.

Dock har den här sommarens idyll störts av konflikter inom familjen som härrör till ett av samtidens problem; för mycket skärmtid. Jag läste en artikel i DN där Erik Angner, professor i filosofi intervjuades om lyckoforskning och kopplingen mellan lycka och pengar. Enligt forskning är människor utan barn lyckligare än människor med barn. Det var nyheter för mig! Jag hade tippat tvärtom. Jag har själv tre barn och har alltid varit överlycklig över att ha fått dem. Mina hittills lyckligaste stunder i livet har jag tillsammans med dem. Men visst skapar de bekymmer som jag inte skulle ha haft om jag bara hade haft mig själv att tänka på.

Det är väldigt lätt att dras med i vad som anses vara normalt i det samhälle vi lever i.

I dagsläget kan de här bekymren kokas ner till två ord på s: skärmtid och socker. Det är väldigt lätt att dras med i vad som anses vara normalt i det samhälle vi lever i. Men det som är normen är inte helt säkert det bästa för oss. Våra kroppar och våra hjärnor är konstruerade för ett liv på savannen då inget av de här s-begreppen fanns. Vi som lever nu minns ju tiden innan mobiltelefonen. När jag var barn och hade tråkigt så var man tvungen att hitta på något att göra. Jag minns det som om det var igår de där sommardagarna då INGEN kompis var hemma och det var såååå trååååkigt. Här på landet finns det oftast inga andra barn att hänga med och då är det en enkel utväg ur tristess att ta fram mobiltelefonen och börja scrolla. Självklart badar vi, åker båt, spelar badminton, bakar, spelar kort etc men det blir ändå tider däremellan då mobilen gärna åker fram. Och har den väl åkt fram är det lätt att fastna. Betydligt längre tid än man tänkt sig. Genom samtal med andra föräldrar förstår man att det här är ett vanligt förekommande problem.  Vår tioåring har begränsad skärmtid varje dag. Vi har haft en förhoppning om att 13-åringen ska kunna ta eget ansvar kring detta. Men efter en förkylning där hon hade skärmtid på mobilen på 6,8,9 och 11 (!) timmar per dag kände hon själv att hon har tappat kontrollen och ville att vi skulle sätta in en gräns även för henne. Så nu hoppas vi på en förbättring på det området.

Bad

En stund av rörelseglädje och paus från skärmtid.

Så återstår det andra problemet: socker. Och för den sakens skull all onyttig mat de gärna vill stoppa i sig. ”Alla andra får” hör man ofta som förälder och det stämmer säkert för hur många vuxna är det inte som äter ohälsosamt idag? Jag är en person som älskar nyttig mat! Jag trivs som fisken i vattnet på Masesgården och äter enligt Are Waerlands principer i stort sett hela tiden. Och det bär mig emot att laga och servera mat som är emot mina principer, speciellt till mina egna barn. Jag skulle aldrig få för mig att själv äta till exempel pasta, falukorv och ketchup, ändå är det en stående rätt hemma hos oss (även om jag, som inte äter kött, äter något annat). Det skapar en inre konflikt inom mig som är skitjobbig.

I vår familj äts det godis bara på lördagar och vi dricker aldrig läsk hemma. I sommar har vi dock umgåtts med familjer som dricker cola till varenda måltid. Som måltidsdryck! En familj har bytt ut colan mot cola zero, dvs där sockret ersatts med sötningsmedel. Oklart hur mycket nyttigare det är för våra kroppar. Levern jublar väl knappast åt de mängder av aspartam och annat som den måste ta hand om. I det sammanhanget blir jag ju den tråkiga mamman som alltid säger nej. Även fast att min inre övertygelse säger att det är rätt att göra så, så är det jobbigt. Inte sällan skapar det här också konflikter mellan mig och min man eftersom han tycker att jag är lite väl hård. ”Det är ju ändå sommar …” Men vad är det för samhälle vi skapar när vi bygger bort naturlig motion, skapar ett mobilberoende och överkonsumerar skräpmat? Det får mig att längta till min nästa vistelse på Masesgården där man kan mobildetoxa och äta näringsrikt, och dessutom röra på sig så mycket man vill.

Sallad

Sommarlunch om jag får välja.

Idag har jag åkt ut själv till landet och skriver den här texten på bryggan. Samtidigt som jag tycker att det är skönt att vara själv så saknar jag min familj enormt. Jag vill att de ska vara här omkring mig och hoppa och plaska och skrika. Den här balansen är liksom svår att få till, balansen mellan jobb, familj, egentid. Den är lika svår som balansen mellan sommar, sol, skärmtid och socker.

Dagens kontor

Dagens kontor. Kan det bli bättre?

Puss och kram
/Maria

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen