Matsmältningsproblem och dans i regnet

Dansaren och träningsprofilen Maria Bild håller återkommande kurser inom dans och träning på Masesgården i Leksand. Här på bloggen delar hon med sig av sina upplevelser och tankar kring mat, motion och mental balans.


Mot Masesgården!
Den här gången ska min pappa och hans särbo Airi följa med till Masesgården för första gången. Vi åker bil och jag är jättetrött, har inte sovit någonting under natten. Jag kommer direkt från ett dansläger där jag varit ledare för 22 barn. Det har gått bra, det är inte därför jag är trött. Men maten på lägret!

I fem dagar har jag ätit stekt och friterad mat två gånger om dagen och min mage klarar inte det. På natten när jag kom hem svullnade min mage upp ofantligt mycket, jag fick ont och blev gasig. Hela natten låg jag med bullrande och gasig mage och sov inte en blund. Jag kände mig så besviken eftersom jag tyckt att jag fått ordning på min krångliga mage den här sommaren. Jag hade redan som liten en trög mage. När jag själv var på dansläger i 14-årsåldern minns jag att jag hade med mig en urdiskad Big-pack låda med en blandning av vetekli, rågflingor och fiberhavregryn som jag blandade med mjölk till frukost varje dag för att hålla igång magen. Sedan dess har jag fortsatt att på olika sätt försöka hålla igång magen med varierande resultat.

Min lösning för en fungerande mage
Jag har gjort några förändringar som jag tror har gett resultat:
1. Varje morgon dricker jag ett glas vatten med äppelcidervinäger, psylliumfrön och korngräs som jag lärt mig på Masesgården.
2. Jag tillämpar periodisk fasta ca 5 dagar i veckan.

Sedan finns ju alltid den där stress-aspekten med, på sommaren har jag inte stress i mitt liv. Men det har jag å andra sidan inte över julen heller, eller tidigare somrar men det är först nu jag varit problemfri vilket talar för att stress inte är den avgörande faktorn. Hur som helst, magen har fungerat hela sommaren och så åker jag på ett fem dagar långt dansläger på en kursgård utanför Stockholm och magen kommer i total obalans igen. Sååå frustrerande. Därför ser jag extra mycket fram emot min vistelse den här gången för jag vet att maten på Masesgården är välgörande för min tarmflora. Och jag sover alltid gott här.

Maten på Masesgården

Maten på Masesgården gör underverk för min krångliga mage.

Äntligen framme på Masesgården!
Vi kommer fram lagom till välkomstmötet som hålls av Carolina och direkt påminns jag om Masesgårdens tre M: mat, motion och mental balans. Alla delarna är lika viktiga.

Vi pratar om det här med periodisk fasta som har blivit en trend idag. På Masesgården har man tillämpat periodisk fasta sedan öppning 1976. Utan att man kallar det för något speciellt såsom 16:8 eller 18:6 metoden så handlar det helt enkelt om att låta matsmältningsapparaten få vila under en längre tid någon del av dygnet. Då ger man kroppen en chans att reparera övriga celler eftersom den inte hela tiden behöver jobba med att smälta mat. Vilket den får göra hos de allra flesta av oss, som äter vårt första mål mat vid 7-tiden på morgonen och avslutar vår ätardag med en kvällsmacka kl 21. Det är 10 timmars fasta och 14 timmars ätande. Vänd på de siffrorna och det blir genast bättre för kroppen. På Masesgården äter vi middag kl 17 och därefter ingenting förrän frukost kl 8.30. Det är ett naturligt ätmönster där du inte måste hoppa över någon näringsrik måltid (och därmed riskera att överäta vid dagens andra måltider).

För mig blir det en tidig kväll och jag sover som en prinsessa.

Min pappa – en förebild
Söndagen inleds med yoga och efter frukost kör jag SOMA MOVE och min föreläsning. Extra kul att ha pappa på plats i publiken eftersom jag pratar om honom, som en förebild, i föreläsningen.

Föreläsning

Min pappa är en förebild när det kommer till att motionera.

Stort intresse för danspassen
Dags för SOMA MOVE med många deltagare. De tycker det går bra. Någon tycker det gick bättre än förra gången de var med, vilket ju såklart är kul att höra. Vi dansar samba och salsa och det är kul, svettigt och många! Eftersom det spöregnar ute så får jag dela upp gruppen i två och köra inne i gympasalen. En underbar deltagare heter Sven. Han älskar att dansa och att bada så han har verkligen kommit till rätt ställe. Han kör sin egen dans på danspassen och han är i gott sällskap för det gör min pappa med. Efteråt kommer de båda fram och tackar för ett bra pass. Underbart! Det är precis vad dansglädje handlar om. Själva upplevelsen, inte om att göra rätt eller fel!

Fint att få dela dansglädjen med andra. Jag och Sven.

Gäster Masesgården

Underbart dansgäng!

Morgonbad gör min dag!
På måndagen är det fint väder och jag passar på att gå ner till Siljan för ett morgondopp. Det är så vackert och jag försöker återigen fånga det vackra på bild. Jag blir lycklig hela dagen efter att ha badat på morgonen. Tänk vad det enkla i livet kan vara det som gör en lyckligast.

Älskar att bada. Helst på morgonen.

Vägen ner till badplatsen vid Siljan.

Pappa missar danspasset idag eftersom han cyklar Siljan runt 13 mil. =)

Vistelsen går fort, som vanligt. Vi hinner dansa bugg, jive och cha-cha också och deltagarna är både duktiga och entusiastiska. Vi är ute så mycket som möjligt och ett pass genomförs i regn. Ganska härligt faktiskt.

Min pappa och Airi är lyriska över vistelsen och jag åker hem med en lugnare mage. Det kommer att ta lite tid att få den i balans igen men nu är jag på god väg. Jag ser fram emot att komma tillbaka till Masesgården igen snart!

Kram Maria

 

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen