En helg i juni

Maria Bild

Dansaren och träningsprofilen Maria Bild håller återkommande kurser på Masesgården Hälsohem i Leksand. Under en tid framöver delar Maria med sig av sina tankar och reflektioner här på bloggen. Häng med och låt dig inspireras!


Torsdag

Den här helgen har jag bjudit med min syster till Masesgården och jag är lite osäker på vad hon kommer att tycka. Vi är ganska olika hon och jag, jag uppskattar enkelhet och hon gillar femstjärniga hotell.

Träningshelgen inleds med SOMA MOVE i strålande kvällssol. Altanen är full av förväntansfulla/nervösa deltagare. Några är osäkra på om de kommer att klara av det. Någon känner att hen ätit för mycket. Jag försöker lugna dem med att alla är med efter sina förutsättningar. Rörelserna gör man i sin egen takt och det är fritt att förändra dem så att de passar en själv. Om man känner att man vill gå mitt under passet så är det OK. Deltagarna tar till sig det jag säger och kämpar på. Två personer genomför passet sittandes på en stol! ALLA är kvar hela passet och det är jag jätteglad för eftersom jag tycker att SOMA MOVE är den bästa absolut bästa träningsformen som finns. Du tränar styrka, kondition, balans, rörlighet och mindfulness på samma gång. Solen är fortfarande uppe när jag och min syster går ner till Siljan och badar. Underbar avslutning på dagen! Vyerna vi passerar på promenaden ner till sjön är magiskt vackra. Jag försöker föreviga dem med kameran men det är svårt att fånga det vackra på bild.

Vy Siljan

Magisk kväll i juni.

Fredag

Tidig uppställning. Klockan 07.15 är det potatisvatten på gården. Jag bestämmer mig för att gå lite mer ”all in” den här gången och spetsar mitt potatisvatten med både korngräs och psylliumfrön, utöver äppelcidervinäger förstås. Den vanan har jag hållt i ett tag och det har verkligen hjälpt min mage. Vi yogar utomhus den här morgonen och det har redan hunnit bli varmt på trädäcket. Frukosten består som vanligt av två sorters gröt, denna morgon servers en med hirs och kokos och en med rågflingor. Tur tänker jag, eftersom jag vet att min syster älskar kokos och jag är fortfarande lite nervös över vad hon ska tycka om Masesgårdens mat. Hon är, näst efter min 4-årige son, den mest korvälskande person jag vet. Och här kommer hon inte att få någon korv serverad. =)

Frukost

Det serveras alltid två olika sorters gröt till frukost tillsammans med massor av härliga tillbehör.

Något senare, klockan 10.30, är det dags för dagens andra träningspass som är styrketräning med egen kroppsvikt. Deltagarna har träningsvärk från gårdagens SOMA MOVE men de kämpar på ändå. Glada Ann-Christine, 76 år, är med på hela passet sittandes på en stol iklädd tjusig hatt och pärlhalsband. Hon frågar lite försynt om jag tycker att hon är i vägen där hon sitter. Såklart inte! Hon är en förebild! Snacka om att ta mig på orden när jag säger att alla är med utefter sina förutsättningar. Man gör vad man kan och allt är bättre än inget.

Ann-Christine

Kursdeltagaren Ann-Christine.

Lunchen på gården är alltid fantastisk. Variationen köket erbjuder är enorm. Efter en vistelse kommer jag alltid hem med ny inspiration och idéer på sallader och olika kombinationer av mat. Till lunch får vi den här dagen bland annat en grekisk gryta med kokosmjölk, tomat, fetaost och svarta oliver. Den grytan har min syster lagat till sin familj efteråt och de har älskat den. Jätteroligt tycker jag eftersom hennes man är väldigt skeptisk till vegetarisk mat generellt. Men här har vi kanske sått ett frö…. På bordet står även en salladsblandning av al dente-kokta kikärter och krämig avokado. Så enkelt och så gott! Efter lunch är det dags för löpteknik och löpintervaller. Det är ett starkt gäng som kör i 24 graders värme. Efter uppvärmning och löpskolningsövningar kör vi korta intervaller och deltagarna ger järnet!

Löpning

Löpintervaller i värmen.

Äntligen är det dags för helgens första danspass! En deltagare önskar rumba som uppvärmning och därefter kör vi bugg och jive. Så mycket glädje och energi studsar ut från dansbanan att jag tror att vi skulle kunna driva ett helt elkraftverk! Dans och musik sätter verkligen fart på endorfinerna i kroppen och man känner sig lycklig. Vi dansar till musik, alltifrån dansband till storbandsjazz.

Danspass

Danspass på altanen.

På kvällen blir det världens häng nere vid den magiska bryggan. Någon har eldat i den vedeldade bastun och några bastar, några badar och några bara sitter och njuter av den ljumma sommarkvällen. Det är helt vindstilla och så vackert med de grönskande träden och den spegelblanka sjön. Tystnaden. Tänk vad enkelt det är att umgås så här med människor man egentligen inte känner. Det som förenar är ett intresse för sin egen hälsa. Vissa har blivit tvungna att göra en livsstilsförändring av olika anledningar och vissa har kommit hit bara för att ta hand om sig och njuta. Någon önskar sig ett glas rosé där på bryggan men vi är alla rörande överens om att det är så härligt att vara vid sina sinnens fulla bruk en sådan här kväll. För att inte tala om hur vi fantastiskt bra vi kommer att må imorgon bitti.

Bastun vid Siljan

Kvällsdopp i Siljan.

Lördag

Min syster älskar Masesgården och gästerna älskar henne! Hon älskar den vällagade maten och den otroligt varma atmosfären som råder på gården. Hon uppskattar enkelheten och den fantastiska naturen. Trots att det är en hel del pass som ska genomföras får vi mycket kvalitetstid tillsammans. Vi hinner prata ut om saker som legat och grott länge och det känns så himla bra! Jag förstår de här personerna som reser hit tillsammans med sin mamma, syster, väninna eller respektive med jämna mellanrum. Bättre samtalsklimat än så här får man inte. Total avsaknad av stress och vardagssysslor och dessutom mat som är att dö för, inte bara smakmässigt utan den är också väldigt näringsrik. Tillsammans med holistisk träning mår man väldigt bra här.

Maria Bild med syster

Kvalitetstid med min syster.

Söndag

Det är något med det här stället, maten och miljön som är väldigt avstressande.

Det är en helt magisk morgon. Jag är uppe tidigt och solen strålar redan klockan sex på morgonen. När det är dags för yoga fylls altanen av människor som bara längtar efter att få väcka kroppen på ett mjukt sätt. Det enda som hörs är en svag vind och fågelkvitter. Jag bestämmer mig för att låta de ljuden vara de enda som hörs och vi yogar utan musik. Även jag, som har lett hela den här träningshelgen känner ett helt annat lugn inom mig nu jämfört med yogan i fredags. Det är något med det här stället, maten och miljön som är väldigt avstressande. Samtidigt kommer man alltid härifrån full av energi. När vi alla skiljs åt efter frukost är det lite sorgligt att det redan är slut. Någon liknar det vid känslan på en skolavslutning. På återseende säger vi allihop och tack Masesgården för magiska dagar!

Kram Maria

Yoga

Morgonyoga på altanen till ljudet av fåglarna i naturen.

 

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen