Magin i mötet med andra människor

Maria Bild

Dansaren och träningsprofilen Maria Bild har återkommande kurser på Masesgården. Under en tid framöver kommer Maria att dela med sig av sina tankar och reflektioner här på bloggen. Häng med och låt dig inspireras!


Under rådande pandemi blir det tydligare än någonsin att vi människor är sociala varelser med ett stort behov av sociala kontakter. Det är fint att Masesgården har kunnat ha öppet under hela pandemin och med vissa förändringar (färre antal gäster, utspridda bord i restaurangen, fler träningspass med färre deltagare för att ge några exempel) kunnat ge människor en möjlighet att byta miljö och fokusera på sin hälsa några dagar. Den här hälsohelgen var det fokus på träning men jag tror att för de allra flesta var det mötet mellan människor som var den största behållningen.

Vi hade dessutom strålande solsken varje dag och kunde sitta ute och umgås, vilket många längtar efter just nu. Det där mötet som uppstår mellan två människor som aldrig träffats förut är väldigt spännande. Det kan bara uppstå om båda personerna är öppna, mottagliga, redo att lyssna. Sådana möten uppstår inte när vi träffas i matvarubutiken efter jobbet, när vi med andan i halsen försöker slita åt oss något som passar för middag. De uppstår bara när båda parterna har tid och är avslappnade.

På Masesgården existerar inte ordet stress

På Masesgården finns bara sådana möten. Här existerar inte ordet stress. Maten står uppdukad frukost, lunch och middag, och blir man sugen däremellan (vilket man omöjligt blir för det är så underbar mat) kan man bara säga till i köket. Du väljer själv vilka aktiviteter och träningspass du vill gå på och hamnar du på ett pass eller föreläsning som inte faller dig i smaken så glider du bara därifrån. Inga konstigheter. Allt är nära på gården, det tar inte många sekunder att förflytta sig mellan lokalerna. Det gör att gästerna har mycket tid. Den första dagen kanske det är skönt att landa och bara vara för sig själv. Och vissa åker förstås till gården tillsammans med någon som man vill spendera vistelsen tillsammans med, och då vill man ägna all tid med den eller de personerna. Men när man landat i det lugna tempot på gården och när man kunnat släppa tankarna på krav och måsten hemma så brukar det komma fram en nyfikenhet hos gästerna. Och plötsligt händer det, att man öppnar upp sin själ och sitt hjärta för en helt främmande människa. Som man förmodligen aldrig kommer att träffa igen. Den här helgen var säkert inte exceptionell på något vis men jag upplevde det mer än någonsin. Jag fick ta del av flera livsöden om utbrändhet och jag tror mig ha bevittnat en del nya vänskapsband som knutits. Det kan låta klyschigt men det var mycket kärlek och uppmuntran som spreds på gården den här helgen. Jag är tacksam över att ha varit med på den resan.

Deltagarnas första träningspass är SOMA move på torsdagskvällen. Många tackar efteråt. De känner sig uppfyllda och levande av träningen. Vi är några som samlas en stund i matsalen efteråt och jag får ta del av en spännande livshistoria om att bryta sig loss från ekorrhjulet och att komma ut stark och full av liv med nya idéer på andra sidan. Dagen efter börjar med morgonyoga och en deltagare tycker att hon redan blivit rosig om kinderna ”jag kom hit grå och av träningen har jag fått tillbaka min färg”.

Klädesplaggen ryker till höger och vänster

Solen strålar över Masesgården och vi kör styrka och konditionsträning ute på altanen. Klädesplaggen ryker till höger och vänster. Efter det står löpning på programmet och det är ett taggat gäng som möter upp. Löpskolning och löpintervaller står på schemat och deltagarna får känna på hur det känns att springa riktigt fort. Det är ofta en härlig känsla som man känner igen från när man var liten och var ute och lekte. Och som är sååå nyttig! Den mest effektiva formen av konditionsträning är enligt forskning just högintensiva korta intervaller. Endorfinerna sprutar ut i kroppen och lyckan är total när vi också kan sitta ute i solen och äta lunch.

Kicken av att lyckas med något nytt

Eftermiddagen fortsätter i rörelseglädjens tecken med samba/salsa/rumba ute på altanen! Så mycket spänningar släpper där, jag har förstått att många varit nervösa inför dansmomentet. Självklart klarar alla av det, det gör de alltid! Det är ju upp till mig som instruktör att lägga nivån på rätta stället. Men den glädjen är något särskilt, när deltagarna klarar av något de inte trodde att de skulle klara av eller kanske ens våga prova på. Att vi kan vara utomhus sänker tröskeln för många, det känns odramatiskt och här finns inga speglar där man ser sig själv. Det blir diskussioner efteråt om att våga sig ut ur sin comfort zone. Kicken man får när man lyckas med något nytt är så mycket större, jämfört med när man klarat av sitt vanliga träningspass som man alltid kör vecka efter vecka.

Kvällen ägnas åt pilatesträning och jag får komplimanger från fler deltagare för min balans och kroppskontroll. Det är väldigt snällt tycker jag. Att ge någon en komplimang kostar så lite men betyder så mycket. Jag fortsätter diskussionen med en kvinna om att vi kvinnor generellt sett har svårare att ta till oss komplimanger. Och att vi oftast jobbar hårdare än män och har högre krav på oss själva.

Där och då går min dröm i uppfyllelse!

Lördag morgon inleds med SOMA slow och deltagarna älskar de långsamma rörelserna. Återigen är det något nytt för många och de blir överraskade över hur jobbigt och svettigt det kan vara att träna långsamt! Freepower som kommer sedan är något annat, här är det puls och hetta som är i fokus. En deltagare kommer fram efteråt och beskriver känslan av att vara som i trans när kroppen rör sig i ett med musiken. Hennes sambo fyller i att hade det varit ett vanligt crosstrainingpass eller liknande hade han aldrig gjort så där många squats, det hade han aldrig orkat, men i det här passet gör man det! Freepower passet kör vi ute på altanen återigen i full sol. Där och då går min dröm i uppfyllelse! Det är precis det här jag vill skapa, en träningsresa med alla dess ingredienser i Sverige! Det finns ingen anledning för folk att åka utomlands på en träningsresa när vi har så fina möjligheter här hemma!

På eftermiddagen står backträning på schemat och jag tänker att det kanske inte blir något. Många har varit med på alla träningspass hittills och borde vara trötta nu, men nej då! De är nyfikna på löpskolning och löpteknik och vill inte missa chansen att springa i en av Sveriges vackraste backar, nämligen den som sträcker sig nerifrån Siljan upp till Masesgården!

Efter detta är dock deltagarna rejält trötta och en som bara ska vila sig lite försover sig över danspasset. Synd tycker jag, för bugg och jive är så kul! Bugg ligger närmare till hands för de allra flesta svenskar än till exempel samba och salsa. Och jive är så medryckande att man bara måste älska den dansen!

Innan middagen hinner jag sitta en stund i solen och läsa, helt underbart!

Kvällen avslutas med Elementary, ett danspass som innehåller det mesta; hetta, kraft och energi, finstämd contemporary och långsamma rörelser som avslut. Det kan bli känslosamt om man vågar ge sig hän. Och jag behöver väl inte säga att det här gänget verkligen ger sig hän! De vågar tolka in sin egen historia i de olika momenten och efteråt samlas en skara utomhus för att dela med sig av sina upplevelser. Det är helt magiskt och jag får nypa mig i armen för att inse att detta händer på riktigt.

Vår gemensamma helg avslutas med yoga och frukost på söndagsmorgonen innan vi alla skiljs åt. På återseende säger vi för att det inte ska kännas så definitivt. Och faktum är att jag i skrivande stund, ett par veckor efter vistelsen, redan har haft kontakt med ungefär en tredjedel av gänget.

Ta hand om er!

Kram Maria

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen