Let´s dance skvaller och rörelseglädje

Vår kursledare Maria Bild delar med sig av sina upplevelser från Masesgården. Under en tid framöver kommer vi att få ta del av Marias tankar och reflektioner här på bloggen. Häng med och låt dig inspireras!


Söndag

Finns det något bättre än att komma hem till färdiglagad middag? Det skulle vara att komma till Masesgården Hälsohem lagom till lunchdags i så fall! Det är precis vad jag gör den här söndagen. Buffén är uppdukad som vanligt och jag tar för mig av alla härliga sallader och varmrätter. Jag älskar inte de mjölksyrade grönsakerna men jag förstår att de är bra för mig så jag äter dem ändå som man ska, innan resten av måltiden.

En av många härliga sallader på lunchbuffén.

Ett kärt återseende
Det är en liten skara gäster på gården, åtta deltagare på kursen, och jag blir jätteglad att återse två bekanta ansikten från min vistelse i somras, Anette och Inga-lill. Efter lunch håller jag min föreläsning ”Gammal hederlig motion” och det blir intressanta diskussioner. Framförallt dagens stillasittande livsstil engagerar. Inga-lill som är den största idésprutan jag har träffat har företagsidéer om vildmarksliv och hur de som utvecklar dataspel och spel för mobiler och surfplattor borde tillfrågas när det gäller att hitta på nya lekar/spel för barn och ungdomar att göra ”på riktigt”.

Hur efterliknar vi de där snabba kickarna de får när de spelar på sina mobiler? Idag blir barn så uppslukade av sina mobiler att det är svårt att få dem att gå ut och röra på sig. Även om de tycker om att vara ute och leka så är det svårt att få dem att slita sig ifrån sina skärmar. Det är ju en jättebra tanke, att ta hjälp av de som uppenbarligen förstår hur våra hjärnor och belöningssystem fungerar, och att få dem att konstruera lekar och spel som innefattar rörelse och utevistelse samtidigt. Jag förespråkar att gå ut tillsammans med barnen, att leka med dem är den bästa träningen man kan få.

Föreläsning Maria Bild

Min föreläsning ”Gammal hederlig motion” engagerar deltagarna.

Efter ett fantastiskt gott björnbärste drar vi igång veckans första danspass som består av samba, salsa och rumba. Bra mjukstart liksom =) Deltagarna är fantastiska, bjuder på sig själva och skrattar när det blir lite fel. Vi kommer överens om att det är en bra idé att stretcha en stund efter danspasset för att kroppen ska orka träna imorgon igen.

Avslappnat på Masesgården
Allt är nära på Masesgården, man behöver inte slösa tid på att förflytta sig någonstans. Och ingen dresscode någonstans. Efter danspasset kan man ta en snabbdusch på sitt rum eller i spa-delen innan man går till middagen. Eller så går man och äter i sina träningskläder. Kvällen blir väldigt lång när man slipper tänka på tråkiga praktiska saker som vad man ska klä på sig/om man ska sminka sig. Man kan ta på sig myskläderna till middagen och sedan har man de på resten av kvällen. Passar mig perfekt. Kvällen blir lugn. Jag läser lite innan jag släcker lampan.

Måndag

Dagen på Masesgården börjar 7.15 med att man dricker potatisvatten som man själv spetsar med olika välgörande saker som tex korngräs, äppelcidervinäger, vitlök. Vad man behöver helt enkelt för att kicka igång systemet innan det blir dags för frukost så småningom. Den här dagen sover jag dock medvetet förbi den punkten på programmet. Jag yogar lite på rummet innan jag går till frukosten. Två olika sorters gröt, mängder av frukt, bär, frön och nötter. Toppat med välgörande kryddor som kanel, korngräs och kardemumma. Mums!

Frukost

Den underbara frukosten på Masesgården.

Efter frukost tar jag en joggingrunda i skogen. Joggar även ner till Siljan. På danspasset repeterar vi vår samba/salsa/rumba-koreografi från igår och dansar även cha-cha. Deltagarna är otroligt duktiga men det tycker de inte själva. De får ännu mer respekt för deltagarna i Let´s dance efter att ha provat några av danserna. Det som ser så lätt ut! Liselotte ber om ursäkt vid middagen för att hon dansar sin egen dans varje gång. =) Det är måndagskväll och då kör jag alltid SOMA Move online. Det är en underbar träningsform som kombinerar styrka, kondition, rörlighet och mindfulness. Jag erbjuder deltagarna på Masesgården att vara med när jag sänder men de tycker att det räcker med träning för idag. Förutom två timmar dans har de även tränat vattengympa och cirkelträning idag…

Matsal

Matsalen på Masesgården där alla härliga måltider intas.

Livsöden som engagerar
Vid middagen delar Anette med sig av sin pappas livsöde. Han fick som 30-åring cancer i halsen. Han fick prognosen från läkarna att han skulle vara tvungen att sluta sitt älskade jobb som brevbärare för att klara av den tuffa cellgiftsbehandlingen han skulle behöva utså. Han skulle även vara tvungen att operera bort sina testiklar på grund av risk för metastaser där. När han insåg ”hur sjuk läkarna skulle göra honom” avsa han sig all behandling och började istället läsa på om alternativa behandlingsmetoder. Han la om kosten enligt Are Waerlands principer (han som lagt grunden för Masesgårdens kostfilosofi och enligt vems principer maten fortfarande lagas) och levde tills han var 85 år! Det är alltid intressant när man jobbar med hälsa och träning att höra vad mycket man kan göra själv för att maximera sina förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv.

Tisdag 

Min dag inleds med yoga. Därefter provar jag något som jag inte provat förut. Bredvid potatisvattnet ligger pappersremsor som man ska prova sitt pH-värde med. Man testar sitt morgonurin genom att doppa ner pappret någon sekund. Man vill helst att pappret ska bli grönt för då har man neutralt pH (ca 7). Mitt papper visar sämsta tänkbara resultat: Gult! Jag är jätteförsurad! Jag fattar ingenting. Tycker att jag äter bra? Jag fortsätter med min äppelcidervinäger i vattnet varje morgon som ju basar kroppen. Och vid lunchen tar jag extra mycket mjölksyrade grönsaker.

Det är soligt och härligt och det känns som om våren är här. Utanför mitt rum ligger dansbanan. Kanske kan vi ha träning där nästa gång jag kommer?

Dansbanan

Plats för utomhusträning så snart vädret tillåter.

Jag får panik!
Vid lunch uppkommer diskussioner om konsumtion. En av deltagarna håller på att dödstäda hemma och köper aldrig några nya saker. Hon vill inte att hennes barn ska behöva rensa bland hennes saker. Jag själv shoppar väldigt sällan och vill gärna ha så lite saker och kläder som möjligt. Jag mår dåligt av att behöva köpa presenter vid jular och barnkalas. Saker som slits upp och leks med några gånger för att sedan ersättas med något nytt. Jag får panik! Att vi inte har kommit längre än så i vårt samhälle fast vi vet att världen är på toppen av vad den klarar av, mycket på grund av vår överkonsumtion. Vi kommer fram till att Myrorna och Stadsmissionen är bra alternativ både att köpa presenter av och att lämna in sådant man inte längre använder.

Let´s dance skvaller
Eftermiddagens danspass består av bugg och jive samt en Jerusalema-challenge. Den låten är verkligen fantastisk! Det är så mycket energi och glädje i rummet att man nästan kan ta på den. Vi behöver komma ner i varv lite före middagen så vi avslutar med yoga. Diskussioner vid middagen handlar främst om Let´s dance, vem som blivit kär i vem och annat skvaller. Deltagarna är väldigt initierade själva tycker jag, de verkar ha full koll på alla deltagare och ledare inklusive undertecknad! De vill veta om min man har varit svartsjuk. Jag berättar lite historier om Måns Zelmerlöw, löpsedlar och Marcus Schenkenbergs kalsonger i vårt sovrum. Där gick gränsen för min man!

Onsdag

Gängets sista danspass för den här gången blir en kavalkad av alla danser de lärt sig under de här dagarna; samba, salsa, rumba, bugg, jive och Jerusalema. De är själva stolta över allt de lärt sig på den här korta tiden. Vad ska det bli av detta dansanta gäng?! Jag hoppas verkligen vi ses igen!

Jag åker kvällståget hem på onsdagen för att kunna instruera mina pass och undervisa i dansskolan på torsdagen. Dagen efter jag kommit hem får jag meddelande att tre av gästerna bokat in sin nästa vistelse på gården vecka 33, dvs när jag kommer och kör en dansvecka! Jag blir varm i hjärtat och längtar redan.

Stor kram!
/Maria

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen