Min helg på Masesgården – både skratt och tårar

Maria Bild

Vår kursledare Maria Bild delar med sig av sina upplevelser från Masesgården. Under en tid framöver kommer vi att få ta del av Marias tankar och reflektioner här på bloggen. Häng med och låt dig inspireras!

Torsdag

Jag älskar att åka tåg! Känslan när man sjunker ner på sin plats och vet att man har tre timmar framför sig, helt ostörd. Man kan läsa, smutta på en te så att den räcker riktigt länge, förbereda sig i lugn och ro för vad man nu ska göra när man kommer fram – i mitt fall en träningshelg på Masesgården. Det är första gången jag ska ha en ren träningshelg på gården. Dansveckor och danshelger har jag haft flera gånger innan men det här är något annat. Här kommer deltagarna att från torsdag kväll till söndag morgon få prova på SOMA MOVE, yoga, Freepower, cirkelträning, löpteknik och löpintervaller, och så några danspass förstås. Jag är spänd och förväntansfull och som vanligt helt ovetande om vilka människor som kommer att delta. Kommer de att gilla upplägget? Kommer de att orka? Har upplägget kommunicerats tydligt så att de får vad de förväntar sig? Jag är i regel en lugn person men nu jag måste erkänna att jag är lite nervös.

Tåget är försenat på grund av någon olycka mellan Stockholm och Arlanda, vi blir sena till Borlänge och därför blir det ersättningsbuss till Leksand. Jag skulle ha haft mitt första pass 19.30 men jag kommer till Leksand 19.44. Det börjar med andra ord inte så bra. En av kursledarna på Masesgården, Anna-Lena, kommer för att hämta mig. I bilen berättar hon att det första passet är fullbokat, 20 personer vilket är jättekul. Men så många kan vi inte vara i gympasalen för att det ska kännas tryggt. Vi kommer överens om att dela gruppen i två, halva gänget får träna SOMA MOVE 20.00-20.40 och andra halvan 20.45-21.30. Vi anländer till Masesgården 19.59. Som tur är är jag redan ombytt (har ju redan haft tre klasser idag) och kan köra igång direkt. Deltagarna som aldrig har provat SOMA förut ger sig hän. De älskar det! Skönt!

Jag får bo i mitt favoritrum och sjunker glad och nöjd ner i fåtöljen för att äta en fantastisk soppa med morot, ingefära och lime och så hembakat bröd med olika röror till. Kikärtsröran med soltorkade tomater är så god att jag äter upp allt i skålen. Efter en lång och härlig dusch kryper jag ner i sängen och försöker sova. Men huvudet snurrar och jag vaknar ungefär varje timme fram till 06.30 när det är dags att kliva upp.

Fredag 

Jag känner mig ändå hyfsat utvilad och när jag drar upp rullgardinen kan jag inte bli annat än lycklig. Termometern visar -15 grader och hela landskapet är snötäckt. När jag lämnar mitt rum för att dricka potatisvattnet som är dagen första ritual på gården, håller solen på att gå upp och det är sagolikt vackert.  Jag förbereder salen för yoga med ljus och musik. Efter yogan är det efterlängtad frukost!

Länge var frukosten mitt favoritmål på gården. Och den ÄR sagolik. Alltid två sorters gröt. Och nu snackar vi inte havregrynsgröt här. Det kan vara bovete, hirs, polenta eller råg smaksatt med kokos, apelsin eller blåbär. Till det finns det två hemmagjorda mjölkdrycker som exempelvis sesam, cashew, mandel eller havredryck. Och så mängder av frukt och bär, nötter och fröer. Nu har dock lunchen tagit överhanden som mitt absoluta favoritmål. Hur köket kan variera den vegetariska maten i det oändliga är helt otroligt! Jag tror inte jag har fått samma rätt två gånger jag har varit där.

Förmiddagen ägnas åt cirkelträning inne i salen och löpintervaller i det gnistrande landskapet. En bättre förmiddag helt enkelt!

På lunchen hinner jag med ett möte med vår marknadschef Jonna. Vi smider planer på nya samarbeten på Masesgården och i Tällberg. Jag lägger in extrapass i schemat för att deltagarna ska ha gott om utrymme i salen.

På eftermiddagen får deltagarna prova på samba, salsa och rumba och vi sätter ihop det till en koreografi till John Lundviks Melodifestivalvinnarlåt. Mycket skratt och svett studsar i salen. Deltagarna blir alldeles rosiga om kinderna och glada i själen. Efter det blir det pilates, första gången för många visar det sig. Det slår mig hur nyttig den träningsformen är, att stärka upp kroppen inifrån och ut borde vara grunden inom all träning.

Middagen består av en underbar grön ärtssoppa med alla härliga tillbehör.  Efter dagens åtta pass somnar jag ovaggad.

Ärtsoppa

Lördag

Potatisvatten inleder även den här morgonen. Jag brukar ha i lite äppelcidervinäger som är basiskt och välgörande för magen. Jag har inte börjat tillaga potatisvatten hemma än men däremot inleder jag alltid dagen med ett glas vatten med äppelcidervinäger i. Jag har kommit att älska den smaken. Tänk vad man vänjer sig ändå, i början tyckte jag bara att det var surt.

Dagens första pass är SOMA SLOW. Det är precis vad det låter som, en härligt långsam och mjuk variant av SOMA MOVE.

Jag blir full i skratt när jag möter upp gruppen efter frukost i salen, redo att köra ett Freepower pass. En av deltagarna kommer klädd i jeans. Jag säger försiktigt att jag tror att han kommer att bli lite varm? Jaha är det här ett jobbigt pass får jag till svar. Och det är det ju, det är både konditionskrävande och utmanar kroppskontrollen. Han hade tolkat ordet Freepower som något lite fritt och svävande! Det slutar med att han är med på hela passet i långkalsonger istället. Underbart!

Vi dansar cha-cha till Benjamin Ingrosso och en av deltagarna önskar att vi gör en dans till Jerusalema-låten viket vi förstås gör. Taket lyfter av deltagarnas energi och det märks att de har fått lite självförtroende när det gäller dansen.

Efter middagen är det dags för den mest känslosamma dansen den här helgen, ”Elementary”. Det bygger på att deltagarna ger sig hän och vågar lyssna inåt på sina egna känslor. Responsen är överväldigande. En kvinna kommer fram efteråt och berättar om den separation hon går igenom just nu. Och efter pass nummer två faller en man i gråt när han delger mig sin historia. Tänk om jag hade gett det här passet ännu fler gånger, hade ännu fler öppnat upp sig och berättat sin historia?

Maria Bild

Söndag

Sista morgonyogan. Deltagarna har träningsvärk lite här och där med de är väldigt glada. En man klarar att sitta i skräddarställning för första gången i sitt vuxna liv. Tack vare övningarna vi gjort den här helgen! Magiskt. Efter frukost är det dags att skiljas åt för den här gången. Vissa tar tåget hem, vissa åker bil och vissa blir kvar på gården ytterligare en tid. Så många möten mellan människor, spännande samtal och nya band som knutits. Jag längtar redan tills jag kommer tillbaka till Masesgården!

Kram Maria

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen