Våra antioxidanter

Fria radikaler bildas i din kropp när syreomsättningen sker, men också vid stress och påverkan av miljögifter. Det är då ditt antioxidativa försvar kliver in för att skydda dig från dessa fria radikaler.

Magnus Nylander, medicine doktor, tandläkare och näringsforskare har gjort tusentals studier sedan slutet av 1990-talet som visar att det är vanligt med oxidativ stress och att denna stress är något som ökar hos oss människor. Att den oxidativa stressen ökar kan bero på en mängd olika saker: dåligt näringsupptag, långvariga inflammationer, infektioner, rökning, alkohol, för lite motion eller för mycket motion i förhållande till vila och återhämtning. Oxidativ stress är ingen diagnos, men kan leda till hjärt-/kärlsjukdomar, inflammationer, reumatiska besvär och att påskynda åldrandet. En del nödvändiga antioxidanter kan kroppen själv tillverka, men vi behöver även tillföra en del via kosten eller som tillskott för att få fullständigt antioxidantskydd.

I artiklar om antioxidanter brukar man ofta läsa om vilket ORAC-värde olika frukter, bär och grönsaker har. ORAC-värde kan beskrivas som antioxidantkapaciteten. Ju högre ORAC-värde, desto mer antioxidanter.

Vitamin C och E, selen och Q10 är några exempel på antioxidanter. Det som är viktigt att komma ihåg är att antioxidanter jobbar som ett ”team”. Det räcker inte med att bara ta vitamin C eller selen enskilt, utan vi behöver bredden av antioxidanter.  Flavonoider och karotenoider är viktiga färgpigment i växter: främst i frukt, bär och grönsaker och ingår i våra antioxidanter. Ät gärna en kopp av följande bär eller frukt varje dag för att höja ORAC-värdet: blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, svarta vinbär, acaibär, gojibär eller hjortron. Ta som vana att äta en färgrik kost varje dag!

USA:s jordbruksdepartement har följande topp-10-lista på frukter och bär som innehåller mest antioxidanter:

1. blåbär

2. tranbär

3. björnbär

4. hallon

5. jordgubbar

6. äpple

7. körsbär

8. plommon

9. avokado

10. päron

Som ni ser klarar vi oss ganska bra med det som finns i vår svenska natur!

På Masesgården kan vi mäta kroppens egen antioxidantkapacitet med hjälp av ett kapillärprov, testresultatet är klart på mindre än 10min och analysinstrumentet är vetenskapligt väldokumenterat. Utifrån resultatet kan du sen plocka ut de växter som du behöver extra av, eller om du ska överväga ett kosttillskott.

Om författaren Visa alla poster Författarens webb

Ulrika Wahlstedt

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är utbildad Homeopat och naturmedicinare sedan 1997 och är Hälsohemschef på Masesgården.
Ulrika har bott i Australien i åtta år. Under dessa år studerade och influerades hon av Aboriginalfolkets kultur och naturmedicin. Ulrika har erfarenheter från Karl-Otto Aly på Tallmogården, Lily Johansson på Föllingegården och Kurt Donsbach på Santa Monica sjukhuset. Ulrikas hälsofilosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga.