God hälsa börjar i magen

Min erfarenhet som homeopat/naturmedicinare och hälsohemschef på Masesgården, är att många mår dåligt utan att tänka på att man kan göra någonting åt det. Man är van vid att magen är spänd, att allt som oftast ha förstoppning, vara kroniskt trött, bli förkyld så fort någon i närheten är det, ha värk i kroppen…

Maten är vår medicin. Genom att välja rätt sorts mat, kombinera den för bättre matsmältning och om man har problem, anpassa kosten till besvären. God hälsa börjar i mage/tarm. Under de 24 timmar det tar för födan att passera genom tarmen, hjälper enzymer och tarmbakterierna till, men om de är utslagna efter en antibiotikakur t ex behöver man tillföra tarmbakterier, s.k. probiotika.

Ph-värde/syra-bas balansen i kroppen är mycket viktig. Översyrlighet är en konsekvens av livsstil och levnadsvanor som leder till att maten surnar (jäser eller ruttnar) i tarmarna.

Syraöverskott i tarmarna kan visa sig i form av uppblåsthet, svullen buk och kan orsaka många av våra vanliga sjukdomar t ex inflammationer, stelhet och värk i muskler och leder eller gikt.

Njurarna ska man också hålla sig vän med. Stress, högt blodsocker och vissa mediciner påverkar njurarna negativt, genom att kroppen prioriterar att använda sin energi till hjärnan och musklerna – och inte till njurarna. Inom naturmedicinen finns det läkeörter som har en renande och stimulerande effekt på njurarna.  En kur på te kan göras med bl a björk, nässla eller Åkerfräken.

På Masesgården blandar vi våra egna kombinationer av örtte sedan många år tillbaka. Vi har utgått från äldre recept och tillsammans med vår egen erfarenhet inom örtmedicin tagit fram bra teblandningar som baseras på ekologiska örter.

Masesgårdens Vardagte, Detoxte, Njurte, Kvällste och Magte är några välgörande örtteer ur vårt sortiment.

Ulrika Wahlstedt

bild (4)edt

Om författaren Visa alla poster Författarens webb

Ulrika Wahlstedt

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är utbildad Homeopat och naturmedicinare sedan 1997 och är Hälsohemschef på Masesgården.
Ulrika har bott i Australien i åtta år. Under dessa år studerade och influerades hon av Aboriginalfolkets kultur och naturmedicin. Ulrika har erfarenheter från Karl-Otto Aly på Tallmogården, Lily Johansson på Föllingegården och Kurt Donsbach på Santa Monica sjukhuset. Ulrikas hälsofilosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga.