Vad händer i kroppen när man fastar?

Funderar du på att detoxa genom en välgörande fastekur? Då är du varmt välkommen att boka in dig på någon av Masesgårdens fastekurer. Vi bjuder på hemgjorda fastedrycker och ger goda råd på vägen. En fastekur bör inledas med 3 dagar nedtrappning , 7 dagars fasta och 3 dagars upptrappning.

Om du är nyfiken på vad som händer med kroppen under en fastekur kan du läsa mer om det här.

Dag 1-3: Första dagarna ställer kroppen om sig till den flytande kosten. Levern gör slut på reservförrådet av kolhydrater, blodsockret sjunker och dukan då känna dig lite lätt hungrig eller känna att du har svårt att koncentrera dig. I de fallen kan du ta en kopp varm vatten eller örtté med honung i.

När ämnesomsättningen sjunker under de här dagarna, är det vanligt att känna av huvudvärk, hjärtklappning, yrsel, matthet, känna sig frusen och illamående.

Dag 3-4: Under dag tre och fyra när toxiner/slaggämnen frigörs som mest i kroppen kan en viss trötthet infinna sig, samt lätt psykisk överkänslighet, du kan t ex bli lättirriterad och nedstämd. Då huden är vårt största utrensningsorgan kan det lukta illa om huden likväl i munnen. Drick lite pepparmint- eller salviaté. Torrborstning, skrubb och bastu rekommenderar vi varmt under fastetiden.

Dag 4-7: Nu börjar du må bättre. De flesta besvär, såsom huvudvärk och trötthet brukar försvinna. Blodtrycket forsätter dock att sjunka så du kan fortfarande känna dig lite frusen. Det är nu viktigt att motionera, t ex med promenader, simning och lätt jogging för att fortsätta att öka förbränningen.

En del kan känna av ”gamla krämpor” som allergier och ledvärk. Det är en naturlig reaktion av utrensningsprocessen. Det kommer att försvinna.

Dag 6: Blodsockret börjar stiga och du får ny energi!!

Några kom ihåg under fastan.

1. Alla drycker som intas under fastan ska vara kroppstempererade. Inte för varma för då försvinner viktiga vitaminer och mineraler. Inte för kalla, då det ”stjäl” energi från kroppen för att värma upp den kalla drycken.
2. Dryckerna ska ”ätas” med sked och låt varje måltid ta ca 25 min. Tugga gärna, då saliven är bra för matsmältningen även då man bara dricker. Vila efter måltiden med en varmvattenflaska på magen.
3. Första fastedagen bör du på morgonen lösa upp 1 tsk glaubersalt i ett glas vatten och dricka det för att tömma tarmen ordentligt. Håll magen igång under fastekuren med t ex Masesgårdens magte morgon och kväll eller plommonspad. Vi rekommenderar att använda clysmatic under fastekuren (prata med receptionen).
4. Motionera gärna, men lyssna på kroppen. En skön promenad och simning är att rekommendera.

Drick vatten!
Drick 1 liter rent vatten utöver fastedryckerna. Komplettera med Masesgårdens detox/njurté mellan fastedryckerna.

3 dagars upptrappning när du kommer hem.
Det är viktigt att du bryter fastan på rätt sätt. Tänk på att utrensningsprocessen fortgår ett tag till, efter det att du har slutat fasta. Därför är det mycket viktigt att trappa upp sakta. Du får inte äta som vanligt direkt efter fastan, utan följ rekommenderat program. Små portioner. Tugga väl.

 

 

      

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen