Mellanmål

När jag var barn och gick på lekis åt vi alltid mellanmål. Mellanmålet fyllde två syften. Dels att fylla på ny energi i benen på oss barn men samtidigt att få ner pulsen och tid för återhämtning. Kanske mer för fröken än för oss, vad vet jag.

Även när man tränar mycket är det viktigt att ofta fylla på med ny energi. Behovet av mellanmål ökar och tid för återhämtning, vila och reflektion blir viktigare. Hur fyller du på ny energi mellan delmålen under 2015 och hur ger du dig tid att fira dina delmål och reflektera över vad som hänt?

Vi kan dela upp en del saker i livet i fyra delar som barndom, ungdom, medelålder och ålderdom. Året är uppdelat på fyra årstider. Kvartssamtal i skolan som avstämning och när vi behöver vila så går vi och ”kvartar”. Nu är årets första kvartal avslutat och det kan vara dags att reflektera över de önskningar och mål du satte upp inför 2015. Har jag nått mina delmål, lever jag enligt mina värderingar, är  energin balanserad för hela sträckan och även om jag klättrar på min stege mot målet – står den mot rätt vägg?

MG_7460-300x200

Glöm inte under resan att fira dina delmål. Jag glömmer ibland att fira när jag är klar. Vi sätter snabbt upp nya mål, oavsett om det gäller företaget eller privat. Vi når ibland våra mål, men upptäcker kanske bara en tomhet när vi är klara. Vad är mitt mål bortanför målet? Viktigast är kanske inte att nå målet, utan HUR jag kan leva upp till målet.

Det gäller även att ha tålamod på vägen och fråga sig: Hur kan jag släppa kontrollen och se vad som händer när jag bara fokuserar på mig och mitt välbefinnande utan att påverkas av andras förväntningar?

Ställ dig nu följande frågor: Vad är viktigast för mig just nu? Vad har jag lärt mig? Hur skall jag göra resterande tre kvartal? Vad vill jag säga till mig själv i slutet i juni? Vad vill jag se, höra och känna då?

Behöver jag några mål över huvud taget? Det kanske finns något annat som du bär inom dig som inte kräver varken mål eller delmål. Något som motiverar dig ändå som att leva i nuet, din egen hälsa, dina innersta drömmar, inre inspiration, kärlek och glädje. Att hitta barnet inom oss igen, precis som när vi var på lekis. Då kanske du når dit du vill ändå. Du vet bara inte när. Men vad spelar det för roll? Det är resan som är spännande och fröken slipper vi ju nu.

Mats Venndahl

”Every day is a journey, and the journey itself is home” – Matsuo Basho

Om författaren Visa alla poster

Mats Venndahl

Mats Venndahl

Mats Venndahl arbetar med verksamhet och ledarskaps coaching med uppdrag inom näringslivet. Föreläser samt arbetar med stresshantering och mentalträning för företag, organisationer och individer.
Han ingår också i Masesgårdens AntistressTeam.

Mats kommer från näringslivet där han arbetat i 25 år både i Sverige och utomlands. Detta är en miljö som har många likheter med idrottsvärlden då det handlar om att dagligen vara mentalt förberedd för att prestera på toppnivå.