Lokalsinne

Jag var på resande fot för ett tag sedan i en stad där det krävdes lite extra orienteringsförmåga. Där gick jag gata upp och gata ner och efter en stund observerade jag mitt eget beteende. Jag följde konstant en liten blå prick på min GPS i telefonen för att se vart jag skulle och att jag gick åt rätt håll. Beteendet kanske några känner igen ifrån bilkörning eller när vi kör båt. Några kanske även kan höra en behaglig röst, som talar om för oss när vi skall svänga.

Förr när vi var i okänd terräng med kartan i handen så var vi åtminstone tvungna att titta upp för att orientera oss och samtidigt ökade vi vårt lokalsinne. Nu gick jag med min gamnacke och fokuserade på den lilla blåa pricken och missade mycket på vägen med fara för mitt eget liv, såg inte ens den röda gubben vid övergångsstället. Mitt enda fokus var den lilla blåa pricken. Samtidigt missade jag intryck och möten med människor. Det var som i den gamla låten med Adolfson och Falk Kontrollen blinkar Blå”

Kontrollen blinkar blå, en signal för det säkra.

Kontrollen blinkar blå, då är allt som det ska.

Om skärmen är normal finns inga skäl att tveka.

När kontrollen blinkar blå, då är allt som det ska.

Vad händer i vardagen när vi istället lyssnar inåt, släpper kontrollen och låter magen guida oss fram?

Vad händer när jag stannar upp på vägen, lyfter blicken och ser var jag befinner mig? Vad hör och ser och känner jag då? Vems karta är det jag följer – min egen eller någon annans?

Som ni vet så har vi alla våra egna inre kartor som leder oss på vägen, hur vi väljer att se terrängen, vilka vägval vi tar, våra föreställningar, tidigare erfarenheter och hur vi tolkar det som sker. Ibland är vi vilsna och då kan vara bra att ta hjälp av en kartläsare, som kan hjälpa dig när du tappat orienteringen eller din karta är för gammal och behöver ritas om. Vem kan vara din kartläsare?

Även om du följer den lilla blå pricken och känner kontroll, vad händer när du upptäcker att du slagit in Storvägen 23 istället för Storgatan 23 på telefonen och inser att det är bara att vända om? Känner du stress, bli du irriterad eller säger du ”Vad kan jag lära mig av det här”? Alla ni som har orienterat vet vikten av vägval, medvetenhet och att inte ha för bråttom. Även om din målbild är klar och du har din egen karta så stanna ändå upp och se att terrängen fortfarande stämmer med kartan. Är målet fortfarande det samma och väljer jag rätt väg mot mitt mål, både i företaget eller privat. Vilken röst väljer Du att lyssna på?

“True navigation begins in the human heart. It’s the most important map of all.” – Elizabeth Kapú uwailani Lindsay

 Mats

Om författaren Visa alla poster

Mats Venndahl

Mats Venndahl

Mats Venndahl arbetar med verksamhet och ledarskaps coaching med uppdrag inom näringslivet. Föreläser samt arbetar med stresshantering och mentalträning för företag, organisationer och individer.
Han ingår också i Masesgårdens AntistressTeam.

Mats kommer från näringslivet där han arbetat i 25 år både i Sverige och utomlands. Detta är en miljö som har många likheter med idrottsvärlden då det handlar om att dagligen vara mentalt förberedd för att prestera på toppnivå.