Meditation & mindfulness i vardagen

Meditation och mindfulness i vardagen – vikten av medvetenhet

Mindfulness handlar om att vara närvarande och medveten om sin omgivning, att vara i stunden med all sin sinnesnärvaro. Att skapa medvetenhet och uppmärksamma det som är i nuet hjälper oss att må bättre och minska stress i vardagen. På Masesgården arbetar vi med medvetenhet och mindfulness på flera olika plan och det genomsyrar vår syn på välmående och hälsa. Genom att till exempel uppmuntra till att tugga maten noga och äta långsamt skapar vi en form av ”mindful eating”.  Att få in medvetenheten på olika plan i livet skapar harmoni, tacksamhet och lugn.

Enkla mindfulnessövningar att göra hemma

Kroppsscanning

Kroppsscanning är en vanlig övning inom mindfulness. Övningen går ut på att man uppmärksammar hur de olika delarna i kroppen känns. Övningen görs oftast genom att man går igenom kroppen uppifrån och ner eller vice versa, där man genom tanken uppmärksammar kroppsdel för kroppsdel. Varje gång tankarna vandrar iväg, på annat håll så fortsätter du bara där du slutade utan att värdera dig själv eller situationen. Du tar bara in det som känns, och är just nu.

Andningsmeditation

Andningsmeditation kan utföras på flera olika sätt, med fördelen är att du kan utföra den var som helst. Det kan även kallas långa djupa andetag. Slut ögonen och ta medvetet djupa andetag för att komma ner i varv och hitta lugnet. Försök att få till minst fem till tio minuter per dag. Det kan räcka för att uppnå en förändring och ett större lugn.

Din återhämtande plats

Att ha ett eget mentalt andrum kan hjälpa en att komma ner i varv i en pressad situation. Det kan vara en verklig plats som du finner ro och återhämtning vid, eller ett ställe som bara finns inom dig. Hit kan du gå i tanken för att hitta lugn, kraft eller energi när du behöver.

Gående meditation

Gående meditation innebär att du går betydligt långsammare än du brukar och uppmärksammar varje steg. Hur känns nedsättningen? Hur känns fotavtrycket? Kan du känna ryggradens rörelse? Försök gå med större medvetenhet och känn efter vad som luktar, vad som känns, vad du ser längs vägen.

Lycka till!

Skribent: Moa Harryson

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen