Invecklat

Sitter på tåget och läser en intervju med den underbara komikern och programledaren Anna Mannheimer, där hon svarar på frågan ”Vad utvecklar dig?” Svar: Jag tror snarare på ”Inveckling”.

Med tanke på att jag jobbar med stresshantering och personlig utveckling, både för mig själv men framför allt för andra så sätter ordet ”inveckling” huvudet på spiken. För att utvecklas så behöver vi tid för att ibland gå på djupet och kunna lyssna inåt, och ge tid för reflektion och eftertanke. Att ha mod att stanna upp och inte forcera vardagens beslut. Att önska istället för att sträva, att lyssna istället för att prata, att vara istället för att göra.

Efter en hel vecka som kursledare på Masesgården Hälsohem i Dalarna och ämnet stress är jag lika fascinerad varje gång över vad en vecka kan göra för kursdeltagarna när individen får egen tid att ladda batterierna för att ge kroppen ny energi via kost, motion och reflektion.

Stresshantering handlar ofta om tekniker och verktyg men om kroppen inte har energi som kan stärka immunförsvaret både fysiskt och mentalt så hjälper inga tekniker i världen. Det är som att sätta på nya fina däck på bilen för bättre väghållning, för att inte få punktering och köra snabbare men utan bränsle. Kanske finns en anledning i uttrycket att ”det går som tåget.” Vi bara åker med utan att behöva styra själva. Vi bara sitter och laddar ny energi. Utan att bli ”däckade”, ja jag är från Göteborg.

Så vad händer när vi stannar upp? Alla har vi svaren inom oss om vi tar tid och blir lite ”invecklade.” Men våra dagliga tankar begränsar oss via oro, måsten och borden. Så vad kan Du göra för att få mer energi? Vad skulle skillnaden bli för dig? Skall du förändra dina kostvanor, sova bättre och mer eller vad skulle hända om Du började ta en promenad varje dag istället för ”soffan?” Allt efter individens egen förmåga.
Fråga dig själv varje dag: Vad vill jag? – Vad ger mig energi?

Ha nu en fortsatt härlig vår och skön sommar.
Mats
Take out the garbage…true happiness comes from within not from without!”

Om författaren Visa alla poster

Mats Venndahl

Mats Venndahl

Mats Venndahl arbetar med verksamhet och ledarskaps coaching med uppdrag inom näringslivet. Föreläser samt arbetar med stresshantering och mentalträning för företag, organisationer och individer.
Han ingår också i Masesgårdens AntistressTeam.

Mats kommer från näringslivet där han arbetat i 25 år både i Sverige och utomlands. Detta är en miljö som har många likheter med idrottsvärlden då det handlar om att dagligen vara mentalt förberedd för att prestera på toppnivå.