Inre hälsa – ekologisk skönhet!

För att vi ska må bra så tror jag att vi måste ta hand om oss både fysiskt, mentalt och själsligt. Fylla på de olika depåerna. Idag vill jag nämna några ord om skönhetsprodukter och om vårt val av skönhetsprodukter på Masesgården. Vi föredrar ekologisk hudvård eller biodynamisk hudvård.

Jag var på ett seminarium för många år sedan i Australien där en kemist höll ett framförande om hudvård. Det jag lade på minnet från seminariet var att ” 60% av det vi lägger på huden går in i huden”. Så min tanke efter seminariet var att vi förutom t.ex kost även bör välja med omsorg när det kommer till hudvård. Vi har eget ansvar och val i slutändan så fråga dig själv;

– Vad vill jag egentligen smörja min hud med?

Många av våra gäster upplever att det ibland är svårt att veta och välja ”rätt” sk ekologiska skönhetsprodukter,  och det kan jag hålla med om ,då det idag finns 300 olika certifierade föreningar för ekologisk hudvård och alla har olika kriterier.

En viktig sak att komma ihåg är att de flesta ekologiska produkter inte kan certifieras som till 100 % ekologiska eftersom de i någon mån innehåller vatten, som klassas som en naturlig och icke ekologisk ingrediens.  Likaså är det med naturämnena lera och glycerin.

Att lära sig några ingredienser man ska undvika, är ett bra sätt att avgöra om en produkt håller den standard som du är ute efter. Ämnen som man vill undvika i ekologisk hudvård är bland annat syntetiska tillsatser så som mineralolja, PEG-ämnen, parabener, carbomer och syntetisk doft.

Många undviker hudvårdsprodukter med parabener och tillsatser. Men vad är egentligen ekologiskt?

Allt fler företag dyker upp och marknadsför sina produkter under naturliga, organiska och ekologiska. Fakta är att idag finns inga bestämmelser i regelverket som säger hur mycket eller lite naturliga ingredienser det måste vara i en kosmetisk skönhetsprodukt för att den ska klassas och marknadsföras som naturlig eller ekologisk.

Enligt läkemedelsverket som gjorde en granskning av konserveringsmedel, mikrobiologi och märkning av hudkrämer, så var det 81 av 99  hudkrämer som fick en anmärkning och flera produkter innehöll dessutom flera konserveringsmedel som inte redovisades i ingredienslistan.

Vad betyder egentligen…

Naturlig hudvård: kännetecknas av att det är förnyelsebara råvaror i produkten d.v.s innehåller ämnen som kommer från naturen. Det kan vara allt från vatten, till lera, till växtoljor, men även ämnen ifrån djurriket. De kan ha låga halter eller helst inga halter av syntetiska ingredienser. Den kan ha ekologiska ingredienser, men den måste inte ha det.

Ekologisk hudvård: För att en ingrediens ska få kallas ekologisk så måste den vara certifierad ekologisk, kontrollerat odlad från växtriket, där bekämpningsmedel inte är tillåtna och där ursprunget kan verifieras. Vatten kan inte räknas med som en ekologisk ingrediens eftersom den inte odlas. Men, innehållet i produkten behöver endast bestå av 1% ekologiska komponenter för att krämen ska få kallas ekologisk.

Naturkosmetik: Ska innehålla förnyelsebara råvaror. Även emulgatorer och tensider ska komma från växtriket. Kemiska ämnen ska undvikas så som syntetiska konserveringsmedel, parfymer och bakteriedödande ämnen. Förpackningarna ska vara miljövänliga.

Några ord om Mineralolja och Parabener…

Mineraloljor förekommer i ca 95% av alla kosmetik- och hudvårdsprodukter. Den tillverkas ur råolja som inte kan brytas ner av naturen, fraktas över haven, genomgår olika förädlingsstadier och slutligen renas. Mineraloljor är vanliga som bas i konventionella hudvårdsprodukter och deklareras under namn som vaselin, paraffin, propylenglykol och paraffinum liquidum.
Många påstår att det inte är farligt för vår hud, men man kan ifrågasätta det, då arbetarskyddsstyrelsen sedan sedan 1979 har arbetat med att på sikt att få bort mineraloljor inom industrin. ”Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten”.

Mineraloljan blockerar hudens porer med 40-60%, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Med mineralolja kan det kännas bra för stunden. Men de har inte någon aktivt vårdande effekt och de är heller ingen optimal bärarsubstans i hudvård. Utan kan istället täppa till talgkanalerna och ge upphov till akne, speciellt hos personer med fet och oren hud. Mineraloljor hindrar även aktiva ingredienser från att penetrera huden.

Jag förstår inte riktigt poängen med att använda mineralolja, då den inte innehåller någon näring, utan från min syn är en död produkt. Inköpspriset är lågt och härsknar i princip aldrig = bra för industrin.

Det finns så många fina och bra oljor som jag varmt rekommenderar att använda till huden t.ex

  • Orange blossom (apelsinolja) ifrån AnneMarieBörlind
  • Calendula Oil för torr hud från Eminence
  • Facial Recovery Oil som är  spänstgivande och intensivt återfuktande med bl.a olivolja och Ylang Ylang ifrån Eminence Bio-dynamiska serie Beyond Organic Skincare.

AnneMarie Börlinds produkter hittar du i vår webbutik Masesgården Butik >>

Eminence produkter hittar du i vår webbshop Masesgården Hudvård >> Masesgården Hudvård är en shop med exklusiva produkter och vissa av produkterna kräver att du har en inloggningskod för att kunna köpa dem. Denna kod beställer du enkelt via detta formulär >>

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen