Ringblomman – läker & lindrar!

Nu lyser färgglada ringblommor i rabatterna. Ringblommans kronblad har läkande egenskaper och används i tex salvor och te. Du kan också strö ringblommans kronblad över salladen!

Ringblomman har använts som läkeört i många tusen år, på skilda platser i världen. Växten har antiseptiska egenskaper, hjälper mot torr hud och får småsår att läka snabbare. Så väl aztekerna i 1300-talets Mexico som romarna använde blomman i medicinskt och rituellt syfte. På 1400-talet tog munkar med sig blomman till Norden.

Visste du att:

  • Ringblomman har antiseptiska och svampdödande egenskaper.
  • Ögat mår bra av pigmenten lutein och zeaxanthin samt omega 3-fettsyror, som finns i ringblomma. Lutein och zeaxanthin skyddar mot UV-ljus.
  • Motverkar klåda och hudsprickor.
  • Avkok på ringblomma hjälper till att dra ihop förstorade porer.
  • Lindrar lättare brännskador.

Gör din egen ringblomssalva. Perfekt för nariga händer, fötter och armbågar.

1. Plocka färska ringblommor, lägg dem i en glasburk och täck med solrosolja. Burken ska inte vara helt fylld. Lägg på ett lock och ställ i fönstret i fyra veckor. Vänd burken eller rör om en gång om dagen. Öppna locket varje dag för att släppa ut jäsningsgaser. Sila oljan innan den hälls upp i mörka flaskor.

2. Blanda 1 del ringblomsolja med 4-5 delar neutral olja.

3. Lägg en del bivax i en skål med 3 delar av den utblandade ringblomsoljan.

4. Smält över ett vattenbad. Blir blandningen för tjock – späd med olja. Blir den rinnig, tillsätt bivax. Skeda upp i burkar med tättslutande lock.

Om du inte har lust eller möjlighet att göra din egen ringblomssalva finns det att beställa från Masesgårdens butik.

 

 

Om författaren Visa alla poster

Lena Brinkenberg

Lena Brinkenberg

Lena är marknadsansvarig för Villa Långbers hotell och Masesgården hälsohem. Förutom tidigare arbete inom marknadsföring har Lena drivit ett hälsocafé i Mölnlycke och arbetat som dansinstruktör i 12 år.