Gå ner 5 kilo på två veckor!

Visst låter det lockande, speciellt när det börjar närma sig sommar, sol och badstrand. Låt oss förklara hur det fungerar – eller rättare sagt inte fungerar i verkligheten.

5 kg kroppsfett motsvarar ungefär 38 500 kcal. Om tanken är att du ska gå ner 5 kg i vikt på 2 veckor så måste du minska ditt kaloriintag med 2700 kcal per dag. Det innebär för de  flesta av oss att vi inte får äta en enda matbit och samtidigt träna flera timmar om dagen.

Dessutom är det ju så, att när kroppen sätts på svältkur, drar den ner maximalt på ämnesomsättningen. Det är med andra ord en helt omöjlig ekvation.

En liten historia om hur 3 kilo blev 1.
Den handlar om Anna som vill bli av med extrakilona före semestern. Tiden är knapp så hon bestämmer sig för att köra en pulverdiet och dricker under två veckor enbart pulversoppor och dietshakes. När hon väger sig den första semesterdagen, har hon lyckats gå ner nästan 3 kilo. Men vad hon inte vet är att av dessa 3 kilon är cirka 1,5 kg vatten. Dessutom har muskelmassan minskat med nästan ett halvkilo på grund av att kroppen bryter ner muskler när den får bränslebrist. Av viktminskningen är alltså bara omkring 1 kg fett.

Det finns en logisk förklaring till viktuppgången.
Vår historia fortsätter med att Anna slutar banta när semestern börjar och äter som vanligt igen.Det första som händer då är att kroppen lagrar upp vattnet igen. På semestern äter man gärna lite extra gott och mycket, samtidigt som man motionerar mindre. Effekten blir att när ledigheten är slut har Anna gått upp 4 kg, de tre hon gick ner före semestern plus ett kilo till.

Av dessa kilon är 1,5 kg vatten och 2,5 kg fett. Muskelmassan som hon förlorade är permanent borta om hon inte börjar träna igen.

Gå ner utan att gå upp igen.
Vill du gå ner överflödiga kilon ska du istället satsa på en viktnedgång på ungefär ett halvt kilo i veckan, vilket är betydligt mer realistiskt och mycket smartare. På 2,5 månad bör du ha blivit av med minst 5 kilo kroppsfett och fått ca 5 cm smalare midja.

För att gå ner 0,5 kg per vecka måste du i snitt äta 500-600 kcal mindre än vad du förbrukar per dag. Det bästa är att både minska ner på maten och öka upp den fysiska aktiviteten. Då är förutsättningarna de bästa för att behålla musklerna och bli av med fettet.

Upptäck kalorifällorna!
Om du vill gå ner i vikt kan vi varmt rekommendera Masesgårdens Vikt & motionsguide.
När du använder guiden lär du dig var kalorifällorna finns och att byta ut onyttig mat mot nyttig. Alla livsmedel, drycker och recept i guiden är kalori- och näringsberäknade, så att du kan se och jämföra allt från hela måltider till enstaka livsmedel.

Vikt & motionsguiden finns även för din mobil, som ett komplement till den stora guiden på webben. Mobilversionen använder du framför allt för att fylla i mat- och motionsdagboken eller hitta recept. Snabbt och enkelt. Vill du veta mer, klicka här!  

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen