Dimman lättar

Har du någon gång varit på sjön och dimman rullat in? Helt plötslig ser du inget förutom en vit ridå framför dig. Samma sak kan t ex hända på fjället när du åker skidor och inte ser mer än ett par meter.

Vad gör du då? Är du på sjön gäller det att ha koll på sjökort, sakta farten, lyssna efter mistlur och kanske slänga i ankaret och ligga stilla. Är du på fjället och inte är på kryssad led så är det bra att kunna navigera eller gräva ner sig. Sitter du i bilen så lättar du på gasen och tar det lugnare.

Hur gör vi i vardagen när kvalitén på vårt medvetande är som en dimma och vi inte ser situationen helt klart? Vi har ibland svårt att navigera i vardagen. Det är kanske först nästa dag när vi vaknar upp och har sovit på saken som vi inser att tankarna om situationen inte var så bra. Det jag sade eller gjorde berodde kanske på att jag var i en mental dimma.

När vi inte ser saker klart och inte släpper på gasen eller inte litar på vår inre kompass som säger ” ta det lugnt ” så får det oftast konsekvenser som inte gynnar oss.

Vi stressar utan att reflektera och saknar ofta perspektiv. Vårt ego tar över och resultatet av det vi gör har ingen bra kvalité. Vi säger saker vi ångrar och kanske sårar någon i vår närhet.

Vad skall vi i stället göra? Tänka positivt, använda motiverande ord eller andra tekniker för att försöka förbättra vårt tillstånd? Vi lyssnar till goda råd från andra som inte delar våra egna värderingar eller vet vad vi själva vill. Detta leder till att vi forcerar fram beslut som kanske inte är helt rätt då bara för att vi inte förstår att vi inte ser saker klart för tillfället.

Även om känslorna är starka så säger det inget om att det du gör eller tänker just då är rätt. Oftast är det så att ju starkare den negativa känslan är ju längre från det rätta svaret är du. Men det inser du inte då p.g.a. frustration, stress, oro etc.

Om vi istället inser detta och inte gör något just då så fixar det sig oftast ändå. Har det hänt någon gång att du dagen efter säger till dig själv – Hur kunde jag tänka så?” Var allt bara ett missförstånd?

Lyssna i stället inåt, sitt stilla i båten, sov på saken, släpp på gasen och vänta tills dimman lättar. Låt känslan guida dig vart du är på väg. Den är din inre kompass och visar vägen.

När vi inte ser saker klart så är det kanske kroppen som säger till oss att ta det lugnt. För alla vi vet ju när vi säger – ”In i dimman” vad som händer då, eller hur?

You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strengt – Marcus Aurelius

Mats

Om författaren Visa alla poster

Mats Venndahl

Mats Venndahl

Mats Venndahl arbetar med verksamhet och ledarskaps coaching med uppdrag inom näringslivet. Föreläser samt arbetar med stresshantering och mentalträning för företag, organisationer och individer.
Han ingår också i Masesgårdens AntistressTeam.

Mats kommer från näringslivet där han arbetat i 25 år både i Sverige och utomlands. Detta är en miljö som har många likheter med idrottsvärlden då det handlar om att dagligen vara mentalt förberedd för att prestera på toppnivå.