Våra bästa viktråd

1. Startvecka. Börja med att registrera dina nuvarande mat- och motionsvanor under en vecka, så att du har något att utgå ifrån. Försök inte förändra hela livet, utan bestäm dig för några saker som du i första hand vill ändra på.

2. Upptäck kalorifällorna! Var det för stora portioner, för mycket fett eller socker i maten eller ovanor som bulle till kaffet och kvällsmacka? För att gå ner i vikt, på ett sunt och varaktigt sätt, bör du i genomsnitt äta 300 – 600 kalorier mindre än du förbrukar.

3. Satsa långsiktigt. Det finns inga undergörande kurer. Lyckas du att snabbt gå ner i vikt, går du säkert upp igen efter ett tag. Det bästa är att äta sådant som du tycker om, men minska portionerna och ta bort de värsta onyttigheterna.

4. Hoppa inte över några måltider i tron att du då lättare går ner i vikt. Det kan ha precis motsatt effekt. När kroppen får för lite mat, sparar den istället för att bränna kalorier.

5. 20-minutersregeln. Det tar 15-20 minuter från det att du har börjat äta, innan hjärnan signalerar att du är mätt. Så vänta lite innan du tar en portion till.

6. Sex mål om dagen; frukost, lunch, middag och däremellan mellanmål. Då håller sig blodsockret på en jämn, bra nivå och du riskerar inte att bli så hungrig att du äter för mycket.

7. Mera grönt. Ät mindre fett och socker och mer av grönsaker, frukt och bär.

8. Motionen är lika viktig som vad du äter. Vår kropp är inte byggd för att sitta stilla hela dagarna. Om vi ska kunna hålla oss friska och må bra måste vi röra på oss.

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen