Tacksamhet – nyckeln till lycka?

I dagens samhälle bland Facebook-delningar, ständigt scrollande och jakten på fler följare och likes letar många efter lyckan genom skärmen. Eller åtminstone bekräftelsen. Vi vill ha mer, mer, mer. Vi blir aldrig helt nöjda. Men vad är det egentligen som gör oss lyckliga?

Det finns studier som visar på att just tacksamhet bidrar till bättre välmående och hälsa. Att känna tacksamhet är faktiskt ett sätt för att känna lycka. Det går alltid, alltid att hitta något att vara tacksam över.

Undersökningar har gjorts på deprimerade personer där de uppmanades att varje dag tänka på det som de var tacksamma för i livet. Resultatet blev ökat välmående och hälsa för dem som ser på världen med mer tacksamma ögon. Tacksamhet bidrar till glädje, lycka och välmående!

Tips för mer tacksamhet i livet

 

  • Försök skifta fokus till det som är bra och som fungerar.
  • Acceptera mera, det handlar inte om att ge upp, utan om att acceptera den faktiska situationen och saker som du inte kan påverka.
  • Tillämpa ett icke-dömande förhållningssätt. Med en ökad medvetenhet kring dina tankar skapar du möjligheter att förhålla dig till omvärlden utan att värdera den, dig själv, en situation eller dina medmänniskor.
  • Berätta för de du tycker om vad de gör för dig – visa tacksamhet.
  • Vistas i naturen, kom i kontakt med det som är runt om dig för att skapa en större medveten närvaro.
  • Släpp taget kring det som tar energi och som du inte kan påverka eller vill lägga kraft på. Vi har en tendens att hänga kvar vid saker, men ibland gör bäst i att släppa taget, världen och omgivningen är ständigt föränderlig.
  • Glädje, genom att se saker med glädje och lättsamhet skapas befrielse.

Skribent Moa Harryson

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen