Vad är vitaminer och mineraler bra för?

C-vitamin är en viktig vattenlöslig antioxidant, den behövs för att bygga upp kroppens brosk och vävnad och för att stärka våra kärl. C-vitamin är känslig för värme och för stress.

B-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen och samarbetar med många av våra mineraler. T ex behövs B6 för att magnesium och kalcium ska tas upp på bästa sätt. B-vitamin komplex kan användas vid symtom som trötthet, nedsatt immunförsvar, oro, hyperaktivitet hos barn, nervproblem, stress, eksem, hudbesvär, kramp, PMS-besvär och humörsvängningar. Vitaminet har stor betydelse för vår ämnesomsättning. Stora mängder alkohol och kaffe motarbetar B-vitaminerna.

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det har många funktioner, bl a är det viktigt för våra celler, men även som antioxidant, våra blodkärl, nervsystemet, ögon, muskler och sköldkörteln. Samarbetar med selen och C-vitamin.

D-vitamin bildas i huden när vi solar och finns även i fet fisk. UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, så på våra breddgrader kan vi bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret. När den svenska solen är för svag, måste D-vitamin tillföras via mat eller kosttillskott. Vissa personer kan behöva extra tillskott, t ex vegetarianer, veganer och andra som inte äter fet fisk, liksom gravida och ammande kvinnor. Äldre och överviktiga personer har lägre halter av D-vitamin i blodet, då vitaminet lagras i fettvävnaden. D-vitaminet bidrar till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion och tänder. Normalt upptag av kalcium och rätt kalciumnivåer i blodet.
D-vitamin och K2. K2 har enligt studier visat sig vara nödvändigt för att binda kalcium till skelettet. Bara Kalcium och D-vitamin räcker inte för att bygga ett starkt skelett, utan K fungerar som en nyckelspelare i processen. D-vitaminet höjer kalciumnivån i blodet och K-vitaminet transporterar kalciumet för att lagras i benstomme. K-vitaminer bildas normalt av tarmfloran, men kan rubbas på grund av antibiotikabehandling eller vid tarmsjukdomar.

A-vitamin är viktigt för bl a synen, huden, immunförsvaret och vid hjärt- och kärlproblem. Zink förbättrar upptaget av A-vitamin och samarbetar även med selen och D-vitamin.

Om författaren Visa alla poster Författarens webb

Ulrika Wahlstedt

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är utbildad Homeopat och naturmedicinare sedan 1997 och är Hälsohemschef på Masesgården.
Ulrika har bott i Australien i åtta år. Under dessa år studerade och influerades hon av Aboriginalfolkets kultur och naturmedicin. Ulrika har erfarenheter från Karl-Otto Aly på Tallmogården, Lily Johansson på Föllingegården och Kurt Donsbach på Santa Monica sjukhuset. Ulrikas hälsofilosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga.