Rödbetan – forskarnas favorit!

Karolinska Institutet i Stockholm är ett av de forskningscentra som publicerat flera nya och intressanta studier kring rödbetans positiva effekter. Orsaken är att rödbetan innehåller ämnen som sänker blodtryck, förbättrar cirkulationen, minne och potens samt ökar ork, styrka och kondition.

Förklaringen är den höga halten nitrat i rödbeta, ett ämne som till för några år sedan ansågs kunna bilda cancerframkallande nitrosaminer. Men nu har forskare, bl. a på Karolinska Institutet visat att det är tvärt om. Naturligt förekommande nitrat i kombination med betanyacin (rödbetans färgämne) kan skydda kroppen mot cancer och hjärt/kärlsjukdom. Kärlen blir mer elastiska, blodtrycket normaliseras och cirkulationen förbättras.

På Masesgården har vi ätit smaskiga och välgörande rödbetor i många år, och tycker att rödbetan förtjänar all uppmärksamhet den nu får!

Källa: Tidningen Kropp & själ

Om författaren Visa alla poster

Lena Brinkenberg

Lena Brinkenberg

Lena är marknadsansvarig för Villa Långbers hotell och Masesgården hälsohem. Förutom tidigare arbete inom marknadsföring har Lena drivit ett hälsocafé i Mölnlycke och arbetat som dansinstruktör i 12 år.