Protein och proteinpulver

Protein är den grundläggande strukturen för alla livsformer.
Människans fasta kroppsdelar är till 75 % bestående av protein. Protein används för att reparera och bygga upp vävnad och muskler i kroppen och är nödvändig för många fysiologiska funktioner.
Proteinets grundstruktur är aminosyror. Det finns 22 aminosyror var av 8 är essentiella aminosyror, vilket kroppen inte kan framställa själv utan måste tillföras genom maten eller via kosttillskott. Detta måste ske regelbundet eftersom aminosyror inte kan lagras i kroppen. Matsmältningen och absorption av protein i mag/tarmsystemet kan ta upp till fyra timmar. Saltsyran är en viktig komponent för att bryta ner proteinet. Det är inte alltid vad man äter som avgör näringstillståndet i kroppen, utan hur mycket av kosten som bryts ner, tas upp och når cellerna. Mängden protein vi äter, vad vi väljer för proteinkällor dagligen, vår matsmältningsfunktion, aminosyrainnehållet och dess proportioner i protein är andra viktiga aspekter.

PROTEINKÄLLOR:
– Animaliska proteinkällor: kött, ägg, fågel, fisk, skaldjur.
– Vegetabiliska proteinkällor: soja, bönor, linser, baljväxter, quorn, sädesprodukter, alger, mjölk och ost.
– Proteinpulver: Användning av proteinpulver har blivit mer och mer vanligt de senaste åren. Det finns en rad olika tillverkare och varianter. För att se till att du för en högkvalitativ produkt ska du fråga om innehållet. Innehåller pulvret en bra och komplett proteinkälla? Har det tillsatts socker eller annat sötningsmedel? Finns det onödiga e-nummer eller tillsatser? Är produkten GMO-fri? Är det naturligt framställt protein eller syntetiskt?

Proteinpulver

Proteinpulver blev populärt bland kroppsbyggare under 60- 70 talet. På 80- 90 talet började företagen tillverka proteinpulverblandningar såsom måltidsersättning vid viktminskning etc.
Idag kan vi välja mellan mjölkvassleprotein, risprotein, sojaprotein, ärtprotein, hampa, kornprotein, proteinblandningar från spirulina, chlorella och eller blågröna alger och det senaste är havreprotein.

Vassle är en naturlig biprodukt vid tillverkning av ost där man använder kasein och lämnar vassle. Man filtrerar sedan bort ämnen som laktos, fett och mineraler. Vassle är ett komplett protein som innehåller alla essentiella aminosyror, har en hög upptagnings förmåga av kroppen och är av stort biologiskt värde av alla proteinkällor.

Risproteinpulver rekommenderar jag många gånger till de som har problem med magen och tarmflora, den är minst allergen och mycket skonsam. Helhetshälsas Ultra life är ett bra risproteinpulver, där man även tillsatt näring, då man vet att de som har en känslig/ irriterad tarmslemhinna oftast har ett sämre upptag av näring.

Sojaprotein har bra upptag i kroppen och finns i olika kvaliteter. Det bästa är GMO-fri (GMO= genetisk hormonreglerande organismer).

Spirulina, chlorella och blåalger: Mycket koncentrerade, täta näringskällor. Man får dock i sig mindre antal gram protein per portion. Ca 2-10gr i jämförelse med ett annat proteinpulver som ger ca 15-30 mg per dag.

Och till sist vill jag nämna några ord om Havreprotein från Helhetshälsa, som är en ny produkt tillverkad av svenskodlad havre som förädlats i Östergötland och är naturligt utvunnet utan lösningsmedel eller kemiska processer, fritt från sötning och aromer. Man har filtrerat bort kolhydrater, fibrer och bevarat proteiner, vilket leder till en hög proteinhalt – 54 %. Dessutom har pulvret mycket låg glutenhalt- under 100 ppm gluten.

Passar perfekt i Smoothies, proteindrinkar, bröd eller i pannkakor.
Jag gör varje morgon, till mina barn, som ett komplement till deras frukost, en smoothie som består av 1 dl bär, 1 banan, 2,5 valfri mjölk, 1 tsk kakao och 2 msk havreprotein ibland smyger jag lite korngräs.

Vassleprotein, sojaproetin, havreprotein, risprotein , korngräs, spirulina och Chlorella finns i vår webshop.

Om författaren Visa alla poster Författarens webb

Ulrika Wahlstedt

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är utbildad Homeopat och naturmedicinare sedan 1997 och är Hälsohemschef på Masesgården.
Ulrika har bott i Australien i åtta år. Under dessa år studerade och influerades hon av Aboriginalfolkets kultur och naturmedicin. Ulrika har erfarenheter från Karl-Otto Aly på Tallmogården, Lily Johansson på Föllingegården och Kurt Donsbach på Santa Monica sjukhuset. Ulrikas hälsofilosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga.