Godare jul med bra julgodis

Julen närmar sig och snart kommer vi börja köpa hem olika sorters godsaker till julfirandet.

Debatten om tillsatser i mat, besprutad frukt och grönsaker är i full gång och vi blir mer och mer upplysta och medvetna om detta. Men när det gäller godis, så verkar vi inte oroa oss lika mycket.

Gelatin från svin, färg från krossade insekter, socker och härdat fett, arom och färgämnen – Låter detta verkligen lockande? Personligen har jag mycket svårt att se nöjet i det. Vi svenskar gillar och äter mest godis i hela världen ca 17 kg per person och år och det innehåller ca 300-350 kilokalorier per hekto.

Vi lockas många gånger av att välja ”naturgodis”. T.ex Yoghurtdragerad frukt och nötter, vilket låter nyttigare än vanligt godis, men i själva verket så är det inte det. Yoghurten är vit choklad som smaksatts med yoghurtarom.

Det är enkelt att göra sitt naturgodis själv, med lite smält ekologisk choklad över nötter, russin eller frukt som se får svalna. Ett mycket hälsosammare och gott alternativ!   Recept – Vaniljbollar >>   Recept – Chokladtryffel >>

Jag vill här bara nämna några vanliga sorter av plockgodis och dess innehåll.

Skumsvampar: Innehåller fyra olika sorters socker, som ligger högst upp i ingredienslistan; socker, glukosfruktossirap, glukossirap och invertsockersirap. Innehåller dessutom gelatin från svin, färgämne och ett kontroversiellt ytbehandlingsmedel, karnaubavax.

Surt godis: Innehåller glukossirap, socker, vatten och gelatin från svin. Färgämne E 120. Surheten kommer från citronsyra, E 330, som framställs genom att till exempel melass eller glukos jäses med mögelsvampar.

Bumlingar blåbär: De syrligt söta bumlingarna innehåller förutom socker och citronsyra även bikarbonat (samma ingrediens som finns i vanligt bakpulver), salt och aromer. Dessutom innehåller bumlingen en färgcocktail av E120 (karminsyra), E131 (patentblått, som inte har några kända hälsoeffekter men som är förbjudet i Australien och Nya Zeeland), E153 (vegetabiliskt kol) och E162 (rödbetsrött).

Lakrits (pepparflaska): Innehåller socker och majsstärkelse, salmiak och lakritspulver, naturidentiska aromer och färgämnet E 153. Studier visar på att stora mängder lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner. Lakrits kan även påverka saltbalansen i kroppen och av den anledningen bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits.

Ferraribilar: Gelatinet kommer från nötkreatur. Den röda färgen E 120 (karminsyra) är ett extrakt från torkade honor av kochenill sköldlusen. Man hittar detta färgämne i de flesta röda, rosa och lila godisar. Det har rapporterasats att detta ämne kan orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader.
Karminsyra

Det populäraste godiset i Sverige är choklad. Det finns många bra och ”fina” chokladsorter med bra ingredienser och bra kvalitet, men tyvärr, måste jag säga att mjölkchokladen bland plockgodiset sällan innehåller mycket choklad. Det främsta ingrediensen är fortfarande socker, och därefter kommer fett. I många sorter är fettet inte av särskilt bra kvalitet, ofta mättat fett och palmolja. Välj choklad av bra kvalitet och gärna mörk choklad som innehåller antioxidanter. En bra choklad är ekologisk och innehåller så få ingredienser som möjligt, ca 3-4 st.

Om man nu ändå önskar äta lite godis ibland, så rekommenderar jag ”smågodis” ifrån t.ex Ekorren som står för 100% naturliga ingredienser. Inga konstigheter!
Deras ingredienser kommer från ekologiska odlingar, där bönderna inte använder varken kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller GMO-grödor. Dessutom ser man till att djuren har det bra.
Smak och färger i godiset kommer från riktiga frukter, växter och bär. Dvs att om det smakar jordgubbe så innehåller den jordgubbe.
Ekorrens godis är alltså fri från konstgjorda färgämnen, innehåller inga syntetiska sötnings- eller konserveringsmedel, smakförstärkare, härdat fett eller GMO-grödor.

Vi vet att socker inte bra i stora mängder. Men, ekologiskt oraffinerat rörsocker som finns i ekorrens godis är ett bättre alternativ än aspartam, acesulfam och andra syntetiska sötningsmedel som de sockerfria alternativen innehåller.

I vår webshop, Masesgården Butik, så erbjuder vi godis av bra kvalitet.

Tips: Baka en kladdkaka med ekologiska ingredienser. Skär ut små bottnar av kladdkakan. Vispa grädden fast och fyll en sprits. Spritsa ut en platta av grädde på toppen av kladdkakebottnen, sätt en jordgubbe på toppen och spritsa dit en liten gräddklutt som luvtofs. Se bild ovan.

         

Om författaren Visa alla poster Författarens webb

Ulrika Wahlstedt

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är utbildad Homeopat och naturmedicinare sedan 1997 och är Hälsohemschef på Masesgården.
Ulrika har bott i Australien i åtta år. Under dessa år studerade och influerades hon av Aboriginalfolkets kultur och naturmedicin. Ulrika har erfarenheter från Karl-Otto Aly på Tallmogården, Lily Johansson på Föllingegården och Kurt Donsbach på Santa Monica sjukhuset. Ulrikas hälsofilosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga.