Från totalförsvar till immunförsvar

I Sverige har vi nedmonterat vårt militära försvar – och det är säkert helt rätt och riktigt. Nutidens hotbilder handlar om virus och bakterier – inkräktare som ett bra immunsystem ska klara av att bryta ner. Ett system som förutsätter att varje individ har kunskap att stärka och skydda sig på bästa sätt.
Virus och bakterier är mycket demokratiska. De stoppas inte av tullen eller stannar vid landgränser, de gör inte skillnad på människor – de utsätter oss alla för samma hot.

Den avgörande skillnaden, huruvida en befolkning drabbas eller inte, handlar om styrkan i landets immunförsvar. Det är därför pandemier som svininfluensa och liknande många gånger startar i tredje världen där länderna generellt sett inte har samma möjligheter som i-länderna att skydda befolkningen. Paradoxalt har vi mycket att lära om egenvård från dessa länders tradition och kultur.

Idag läser vi allt oftare om multiresistenta bakterier och virus som angriper både djur och människor. Vad ska man göra, hur ska man skydda sig, vilka symptom ska man ta på allvar, vad behöver vi kännedom om för att skydda vår hälsa från yttre angrepp?
Det finns aldrig några garantier för hälsa men det räcker långt att förstå varför vi ska äta grönt och regelbundet, tvätta händerna, dricka vatten, borsta tänderna, ta djupa andetag, städa våra kök och badrum, vädra, sova ordentligt, promenera minst 30 minuter om dagen, undvika att röka, ta hand om vår oro och möta obalanser i tid. Svårare än så är det inte att underhålla immunsystemet.

Det betyder inte att vi inte blir sjuka, det betyder bara att vi känner efter lite mer, är rädda om vår energi och gör medvetna val. Värnar om vår hälsa varje dag. Vare sig vi är friska eller sjuka. Det räcker långt.

 

Carolina Welin,

Mitt-i-Livet-veckor på

Masesgården

Om författaren Visa alla poster

Carolina Welin

Carolina Welin

Carolina Welin är psykosyntesterapeut och författare, med bakgrund i kommunikationsbranschen. Efter närmare 30 års erfarenhet av arbete med människor i grupp är kommunikation hennes främsta verktyg. Sedan 2005 driver hon MOW Hälsa och arbetar bland annat med terapi, coaching och egenvårdsprogram för både individ och organisation. Hon har även utvecklat programmet Mitt-i-Livet* som hjälper personer att återhämta sig efter livskriser.

I Carolinas arbete ligger fokus på att hjälpa människor som vill komma igen efter perioder av svårigheter, kris eller allvarlig sjukdom. Det kan handla om att hitta nya vägar eller söka nya svar på gamla mönster och frågeställningar. Hennes drivkraft är att se livsgnistan tändas i en medmänniskas ögon och hon har fått flera utmärkelser för sitt arbete med att hjälpa människor hitta tillbaka till energi i kropp och själ.

*Mitt-i-Livet genomförs i samarbete med Hälsohemmet Masesgården.