Förändring

Nu tackar sommaren för sig och lämnar över till nästa säsong. Som ett alltid pågående stafettlopp. Att sommar blir höst är ett naturligt steg och vi anpassar oss, mer eller mindre motvilligt, till kyligare dagar, mörkare kvällar och kallare nätter.

Vissa förändringar väljer vi själva, då är det oftast någonting positivt, någonting vi själva har valt. Men alla förändringar är inte lika naturliga. En förändring som står utanför vår egen kontroll är svårare. Det är någonting vi varken vill ha eller har valt. Förändringen är oss påtvingad.

En stor del av mitt arbetsliv handlar om att möta människor som behöver hitta mening och livsgnista efter påtvingade förändringar. Det tar tid att ändra vanor och bryta mönster. Det tar ännu längre tid att acceptera en livssituation som man inte vill ha egentligen.

Många händelser förstår vi inte poängen med och vi ska inte söka mening i det meningslösa.

Men man kan så småningom finna ny och annan mening, men den kommer inte per automatik, det är ett arbete att ta sig igenom det svåra. Man kan behöva stöd och förståelse på vägen. Annars är det lätt att ge upp. Vi behöver någon som finns vid vår sida och tror på oss när vi själva inte orkar.

Jag tror att vi behöver se förändringar, vilka de än är, som en naturlig del av livet. Det betyder inte att de bli enklare att hantera, bara att förändringar är oundvikliga.  Vare sig det handlar om relationer, sjukdom eller att sommaren så småningom övergår till höst.

Här på Masesgården arbetar vi alltid för att stärka våra gäster och få tillbaka energi och livsgnista.

Carolina Welin

Psykosyntesterapeut

Mitt-i-Livet-veckor

 

 

Om författaren Visa alla poster

Redaktionen

Redaktionen